/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Maia Sandu, despre hotărârea Curții Constituționale: „Sper că Guvernul să facă uz de această decizie”

missing
05 martie 2021, ora 21:54

Curtea Constituțională a admis parțial ieri, 4 martie,  sesizarea depusă de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Potrivit deciziei CC, Guvernul interimar va putea numi persoane în funcții de demnitate publică. Maia Sandu a exprimat speranța ca Guvernul își va face uz de această decizie, acolo unde este nevoie.

„Acestă decizie vine să rezolve parțial subiecte pe care le-am abordat eu în sesizarea către Curtea Constituțională, și unele articole cu privire la Guvern sunt declarate neconstituționale. Această decizie oferă mai multe drepturi Guvernului interimar, atunci când vine vorba de numirea secretarilor de stat, șefi de agenții și alte instituții subordonate Guvernului. Aceste lucruri sunt binevenite pentru că, altfel era acest blocaj când, inclusiv la nivel de stat nu era clar dacă se pot numi oameni. Această decizie nu permite Guvernului interimar să suplinească pozițiile de miniștri, acolo unde aceștia au plecat și nu există, deci aici lucrurile nu s-au rezolvat până la capăt. Sper că Guvernul va face uz de această decizie și își va putea consolida capacitatea acolo unde este nevoie”, a punctat Maia Sandu, în cadrul emisiunii  Dreptul la Replica de la știri.md.

Menționăm că, CC  a statuat că până la modificarea legii de către Parlament, Guvernul al cărui mandat a încetat va putea numi sau propune pentru numire persoane în funcții de demnitate publică (altele decât miniștrii) sau în funcții publice pentru un termen determinat până la o nouă numire (a aceleiași persoane sau a alteia) efectuată de Guvernul cu puteri depline.

Curtea a recunoscut constituționale articolul 15 alin. (2) lit. e) și alin. (3) și articolul 23 alin. (6) din Legea cu privire la Guvern nr. 136 din 7 iulie 2017, în partea în care îi interzic Guvernului al cărui mandat a încetat să elibereze din funcție persoanele cu funcţie de demnitate publică sau funcționarii publici, cu excepția cazurilor de imposibilitate obiectivă a persoanelor de a-şi îndeplini atribuţiile.

Decizia CC este irevocabilă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram