image
Sursa foto: Jurnal.md

Familiile lucrătorilor medicali decedați de Covid vor primi 100.000 de lei; Ce prevede regulamentul

Regulamentul cu privire la modul de solicitare și acordare a indemnizației unice pentru personalul decedat în lupta cu COVID-19 din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice a fost aprobat astăzi de Guvern.

Potrivit Regulamentului, indemnizațiile unice vor fi oferite din contul alocațiilor aprobate în fondurile de urgență ale Guvernului famiilor angajaților din sistemul medical care au decedat în urma infectării în cadrul desfășurării nemijlocite a activității medicale în lupta cu COVID-19.

Cererea pentru stabilirea indemnizației unice se depune de către persoana care a obținut dreptul la indemnizația unică sau tutorele (curatorul) acesteia, cu prezentarea documentelor confirmative, la instituția medico-sanitară publică sau autoritatea publică în care a activat persoana decedată.

Dreptul la indemnizația unică se acordă:

1)soțului supraviețuitor, care s-a aflat în relaţie de căsătorie cu persoanadecedată, la data decesului;

2)copiilor până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate și superior), până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani;

3)unuia dintre părinți, în cazul în care nu există urmași.

În cazul părinților divorțați, cuantumul indemnizației unice se împarte între ei în părţi egale.

În cazul în care copilul nu a atins vârsta de majorat, indemnizația unică se acordă în baza cererii reprezentantului legal al acestuia, dar stabilirea indemnizației se efectuează pe numele copilului.

În cazul în care copilul se află în plasament într-o instituţie educativă, curativă, de asistenţă socială sau altă instituţie similară ori este plasat în serviciu de tip familial și nu este plasat în serviciul de tutelă/curatelă, dreptul la indemnizație unică se stabileşte pe numele copilului, iar plata se transferă într-un cont de depozit deschis pe numele copilului la prestatorul de servicii de plată desemnat, în condiţiile legii, şi poate fi ridicată de către beneficiar la atingerea majoratului.

În cazul în care există mai mulţi beneficiari de indemnizație unică provenind din diferite familii, cuantumul indemnizației unice se împarte în părţiegale între beneficiari.

În cazul apariţiei unor noi beneficiari după ce a fost stabilit dreptul la indemnizația unică, dar care încă nu a fost achitată, plata indemnizației unice se sistează de către instituția medico-sanitară publică sau autoritatea publică în scopul achitării indemnizației unice pentru toţi beneficiarii.

În cazul apariţiei unor noi beneficiari după ce a fost stabilit dreptul la indemnizația unică, care a fost deja achitată, această sumă se împarte în părţi egale între beneficiari din contul beneficiarului care a ridicat suma indemnizației unice.

În cazul în care beneficiarii nu pot ajunge la înţelegere pe cale amiabilă, aceştia se pot adresa în instanţa de judecată, în condiţiile legii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: