Linkuri accesibilitate

O judecătorie din Moscova menține decizia de a amenda RFE/RL conform controversatei legi a „agenților străini”


Actualizare 4 martie 2021:

„Este inacceptabil și vom continua să sprijinim prezența companiilor media internaționale și independente în Rusia” a declarat Departamentul de stat american, care a criticat în termeni fără echivoc modul în care Moscova – folosind legea abuzivă a „agenților străini – încearcă să „limiteze și mai mult activitatea Europei Libere/Libertatea”. „Capacitatea lor de a transmite prin televiziune și radio știri adevărate și obiective este deja puternic îngrădită” se mai arată în declarația Departamentului de stat. Diplomația americană a reacționat cu îngrijorare, după ce un tribunal din Moscova a respins o serie de apeluri ale postului de radio Europa Liberă/Libertatea (RFE/RL), amendate cu aproape 1 milion de dolari pentru nerespectarea prevederilor abusive ale legii „agenților străini”.

---------------------------------------

O judecătorie de sector din Moscova a respins cinci apeluri separate depuse de Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea (REL/RL) împotriva deciziilor unor instanțe inferioare care amendau compania pentru încălcarea controversatei legi rusești a „agenților străini”.

Judecătorul Alexei Kirvoruciko, de la Judecătoria Tverskaya, a emis deciziile la 3 martie, confirmând amenzile date REL/RL pentru că nu și-a marcat materialele scrise și difuzate în eter în conformitate cu regulile stabilite de Roskomnadzor. Amenzile fuseseră date la 10 februarie.

„REL/RL respinge impunerea acestor amenzi și nu acceptă decizia instanței rusești de a respinge apelurile făcute împotriva lor”, a spus președintele REL/RL Jamie Fly în reacție la verdict.

„Considerăm regulile de autoetichetare ale Roskomnadzor – de fapt, ordine de a ne desfigura platformele de conținut și de intimidare a publicului nostru – ca pe un asalt sprijinit de stat asupra libertății presei care violează Constituția rusă și legea rusească a presei”, a spus el, adăugând că „REL/RL va continua să obiecteze, protesteze și să facă apel împotriva acestor cerințe”.

În ciuda apelurilor în desfășurare în mai multe cazuri de acest fel, REL/RL are acum la dispoziție 60 de zile să plătească amenzile și să se conformeze regulilor, sau să facă față posibilei închideri a operațiunilor sale în Rusia.

REL/RL nu se va da bătută în fața acestor tentative flagrante de a ne influența independența editorială

„REL/RL nu va abandona publicul nostru în creștere în Rusia, care continuă să rezoneze cu obiectivul nostru și jurnalismul independent în ciuda campaniei de presiuni a Kremlinului”, a spus Fly. „REL/RL nu se va da bătută în fața acestor tentative flagrante de a ne influența independența editorială și de a ne submina capacitatea de a ajunge la publicul nostru într-un moment când rușii cer să afle adevărul”, a adăugat el.

Din 14 ianuarie, 2021, Roskomnadzor a deschis 260 de cazuri împotriva violării de către REL/RL a cerințelor de etichetare. Un tribunal din Moscova a impus deja amenzi în 142 de cazuri, suma amenzilor apropiindu-se de 1 milion de dolari.

Judecătorul Alexei Kirvoruciko a jucat un rol în câteva cazuri proeminente din ultimii ani, inclusiv în cazul lui Serghei Magnițky. De asemenea, a judecat și cazuri în care figurau opozanți politici ca Alexei Navalnîi și Ilia Iașin.

Așa-numita legislație a agenților străini din Rusia a fost adoptată în 2012 și a fost modificată în mod repetat. Legea cere organizațiilor neguvernamentale care primesc asistență externă și pe care guvernul le consideră angajate în activități politice să fie înregistrate, să se identifice ca „agenți străini” și să se supună auditurilor guvernamentale.

Modificările ulterioare ale legii, din 2017, au vizat mass-media finanțate din străinătate, inclusiv serviciul rusesc al RFE / RL, alte șase servicii de știri în limba rusă ale RFE / RL și televiziunea Current Time. Human Rights Watch a descris legislația rusească privind agenții străini ca fiind „restrictivă” și menită „să demonizeze grupurile independente”.

În decembrie 2020, Rusia a adăugat cinci indivizi pe lista „agenților străini”, inclusiv trei colaboratori ai departamentului rusesc al REL/RL. Toți cei cinci au făcut apel.

Comunicatul de presă al RFE/RL poate fi găsit AICI.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG