image
Sursa foto: Jurnal.md

Expert: Președintele și PAS pot să rămână fără aliați dacă disputa între cei care au format cândva Blocul ACUM se acutizează

Partidul Acțiune și Solidaritate și președintele Maia Sandu riscă să rămână fără aliați în Parlament dacă disputa internă dintre cei care au format cândva Blocul ACUM se acutizează. În actualele circumstanțe ar fi mai binevenit ca Președinte să ia în calcul decizia Curții Constituționale și să accepte dialogul și consultările cu forțele pro-europene. Opinia aparține comentatorului politic Anatol Țăranu și a fost expusă în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

„Există un conflict între Președinție și actuala majoritate parlamentară, dar din păcate există și o dispută internă între cei care au format cândva Blocul ACUM. Aici putem să constatăm un lucru, dacă disputa va lua o formă mai acută, Președintele și PAS riscă să rămână fără aliați în Parlament. Mie mi se pare că ar fi mai potrivit să se țină cont de decizia Curții Constituționale, chiar dacă este una foarte problematică, de a te întoarce la discuții și consultări. Această etapă ar trebui să fie parcursă de președintele Maia Sandu. Ea nu riscă nimic în acest caz. Până la urmă decizia pe care a luat-o poate să rămână în picioare. Dar în cadrul acestor discuții ar putea să se profileze anumite joncțiuni între anumite forțe pro-europene din care să poată să închege ceva. Nu poți să te izolezi totalmente pentru că asta nu face bine”, a spus Anatol Țăranu.

Expertul a mai accentuat că dincolo de retorica la care suntem martori zi de zi, politicul în mare parte se consumă în zona intereselor.

„Dacă analizăm la momentul actual care sunt interesele reale ale tuturor actorilor și jucătorilor de pe scena parlamentară, până la urmă sigur ne vom da seama că doar PAS-ul este interesat să aibă loc alegeri anticipate”,a mai spus Anatol Țăranu.

Amintim că Platforma DA și-a reiterat marți poziția de a-și asuma un guvern minoritar și a cheamat partidele pro-europene și președintele RM la consutări. Apelul a fost lansat după ce Curtea Constituțională a spus că este neconstituțional decretul președintei Maia Sandu de desemnare repetată a Nataliei Gavriliță la funcția de premier.

În același timp, președintele Maia Sandu a declarat că viitorul RM poate fi decis doar de cetățeni, prin intermediul alegerilor anticipate sau referendum. Președintele a reiterat că aceste acțiuni sunt necesare deoarece în actualul Parlament nu există 51 de deputați care să susțină lupta anticorupție și că orice Guvern care va deranja schemele de corupție ale alianței Dodon-Șor-Plahotniuc va fi demis.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: