image
Sursa foto: Getty Images

Dezastru umanitar în Qatar: câți muncitori au murit pe șantierele Cupei Mondiale și replica fermă a guvernului de la Doha

Qatar va organiza Cupa Mondială din 2022, în contextul în care în Europa există numeroase îngrijorări cu privire la buna desfășurare a competiției, care se ține pentru prima oară în istorie într-o țară arabă.

Mai nou, o investigație realizată de jurnaliștii de la The Guardian arată că organizarea turneului a dus la un adevărat dezastru umanitar.

Peste 6.500 de muncitori migranți au murit în Qatar din 2010, anul în care țara din Golf a fost desemnată organizatoare Cupei Mondiale, și până acum. Ei provin din state ca Nepal, Sri Lanka, India, Pakistan sau Bangladesh.

Aceștia lucrează la construcția stadioanelor, precum și la îmbunătățirea infrastructurii din Qatar, de la hoteluri până la aeroporturi și alte mijloace de transport. Potrivit The Guardian, ar putea fi vorba de și mai multe vieți omenești pierdute, în cazul cetățenilor veniți la muncă din alte țări decât cele menționate.

În Qatar lucrează, conform sursei citate, și numeroși muncitori din Filipine sau Kenya.

Cei mai mulți dintre muncitorii decedați pe șantierele din Qatar sunt indieni (2.711). Qatarezii nu recunosc însă cifrele oficiale și au declarat doar 37 de decese în timpul pregătirilor pentru Cupa Mondială, precizând că 34 dintre ele ”nu sunt legate de muncă”.

The Guardian scrie că în țara din Golf muncesc în jur de 2 milioane de migranți, iar asta înseamnă că 12 dintre ei mor în fiecare săptămână. Cele mai multe dintre aceste morți sunt trecute la ”cauze naturale”, pe motive cardiace sau respiratorii. Cum nu sunt realizate autopsii, nu există nici vinovați.

După investigația publicației citate, guvernul de la Doha a reacționat printr-un comunicat în care îi acuză pe jurnaliști. Autoritățile qatareze precizează că ”numărul de decese este proporțional cu dimensiunea forței de muncă a migranților”.

”Cu toate acestea, fiecare deces este o tragedie și se fac toate eforturile pentru a preveni asta în țara noastră”, adaugă guvernul de la Doha, care menționează și că migranții primesc asistență medicală gratuită.

Turneul va debuta pe data de 21 noiembrie 2022. Naționala țării gazdă va evolua în meciul de deschidere de pe stadionul Al Bayt, de 60.000 de locuri.

Faza grupelor se va încheia pe 2 decembrie, în timp ce marea finală se va disputa pe 18, pe arena Lusail, din Doha, cu o săptămână înainte de Crăciun.

Meciurile din grupe se vor juca la orele locale 13:00, 16:00, 19:00 și 22:00. În Moldova, orele vor fi aceleași, pentru că țara noastră se află pe același fus orar cu Qatar.

Partea bună este că suporterii care își vor însoți naționalele vor avea posibilitatea să vadă mai multe partide în aceeași zi, datorită distanțelor mici dintre stadioane (maximum 65 de kilometri).

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: