image
Sursa foto: jurnal.md

Ann Linde se va întâlni și cu „conducerea politică” de la Tiraspol; Ion Leahu: „Așa e, noi i-am făcut politicieni în 2012”

Președintele în exercițiu al OSCE, ministra Afacerilor Externe a Suediei, Ann Linde, va vizita Republica Moldova pe 17 februarie. Anunțul este făcut de serviciul de presă al Misiunii OSCE în Moldova.

Potrivit comunicatului emis de serviciul de presă al instituției președintele în exercițiu al OSCE, ministra Afacerilor Externe a Suediei, Ann Linde, va vizita Republica Moldova pentru discuții cu oficiali moldoveni de nivel înalt și conducerea politică de la Tiraspol.

Linde va purta discuții cu președintele Maia Sandu, prim-ministrul interimar și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, viceprim-ministra pentru Reintegrare, Olga Cebotari, precum și cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanâi, împreună cu membrii delegației Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a OSCE.

La Bender, potrivit comunicatului, oficialul se va întâlni cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski și reprezentantul politic Vitali Ignatiev.

Solicitat de Jurnal. md să explice cât de corecte sunt noțiunile atribuite autorităților nerecunoscute din stânga Nistrului: „conducere politică”, „lider transnistrean” și „reprezentant politic”, fostul membru CUC, expertul în problematica transnistreană, Ion Leahu, a declarat că e corect din moment ce un astfel de statut le-au atribuit autoritățile din RM în august 2012 când i-au acceptat ca parte egală la negocieri. „Așa e, „reprezentant politic”, „conducere politică”. Noi i-am creat, în august 2012, când Tiraspolul a fost acceptat ca „parte egală la negocieri”, a spus Ion Leahu.

Amintim că atunci Dmitrii Rogozin, a ameninţat Chişinăul că în cazul în care nu va accepta ca Tiraspolul să devină „parte egală la negocieri", Guvernul moldovean va trebui să plătească datoria de trei miliarde de dolari a Transnistriei faţă de Gazprom.

Vicepremierul pentru Reintegrare al Republicii Moldova de atunci, Eugen Carpov, a interpretat înţelegerea de la Viena ca pe un succes, precizând că principiul de egalitate nu se referă doar la partea transnistreană, ci la toţi participanţii la negocieri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: