/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ O familie cu cinci copii din Ciobanovca luptă cu sărăcia

missing
15 februarie 2021, ora 22:00

Greu de crezut, dar chiar și pe un ger de crapă pietrele, precum este cel din aceste zile, un copil a fost surprins desculț pe drumurile reci. S-a întâmplat în satul Ciobanovca, din raionul Anenii Noi, iar cel care l-a filmat este diaconul Ghenadie Valuța. După ce imaginile compleșitoare au apărut și pe rețelele sociale, mai mulți oameni s-au mobilizat să întindă o mână de ajutor familiei. Și echipa tv8 i-a vizitat. Într-o casă veche și modestă leagă tei de curmei cinci copii crescuți de mama lor și concubinul său. Cel mai mic are 1 an, iar cel mai mare 11 ani.

Acesta este Mihai. La ai săi 8 ani știe să ducă grijile unui om matur. Taie lemne, face curățenie și are grijă să stea cu frații mai mici.

„Ai cărți acasă? Nu. Dar jucării? Nu. Dar cu ce te joci? Am o mașină mică. – Ce vrei tu cel mai tare? – Telefon.”

Pe lângă el, în modesta și vechea casă din Ciobanovca mai cresc alți patru frați de-ai săi. Imaginea sumbră și sărăcăcioasa ogradă era colorată doar de gălăgia copiilor, care se jucau cu o bicicletă defectată. Deși afară crăpau pietrele de frig, micuții erau subțire. Ba mai mult, i-am surprins cum beau apă chiar din robinetul instalat în ogradă.

Între timp, mama copiilor, o tânără de 32 de ani, spune că are grijă să-i îmbrace bine atunci când aceștia vor să iasă afară, însă micuții se descalță și se dezbracă singuri ulterior, însă recunoaște că se confruntă cu greutăți enorme. Un mare noroc au avut de locuință pe care au primit-o drept ajutor.

ELENA, MAMA COPIILOR:Cel mai mare are 11, al doilea 8 , al treilea 6, al patrulea – 4, și al cincelea – 1 an. Din casă iese îmbrăcat, încălțat. Am grijă să-i îmbrac. Eu una singură, ei cinci…e greu, dar ne descurcăm încet. Baia..ne spălăm în vas, la veceu afară.”

Deși autoritățile au avertizat-o că ar putea rămâne fără copii, femeia spune că va încerca să facă tot posibilul să-i șină alături.

ELENA, MAMA COPIILOR:Copiii trebuie să trăiască lângă mama, lângă tata. Cred că nu le va fi mai bine acolo. Săraci așa cum suntem, dar.”

Tată copiilor însă, care este concubinul acesteia nu lucrează, întrucât, spune femeia, ar avea probleme de sănătate.

Tot astăzi, familia a fost vizitată de reprezentanți ai asistenței sociale. De la ei am aflat că în fiecare lună aceasta beneficiază de ajutor în sumă de circa 4 mii de lei, iar pentru îngrijirea copilului alți o mie jumătate de lei.

În 2019 femeia și copiii au stat o perioadă de circa 6 luni la un centru maternal, întrucât concubinul manifesta un comportament agresiv.

Despre sărăcia lucie din familia data s-a aflat acum câteva zile, atunci când diaconul Ghenadie Valuța a publicat pe pagina sa de Facebook un video în care apare unul din cei cinci copii, suprins desculț pe stradă.

În baza imaginilor publicate s-a autosesizat și Poliția din Anenii Noi, care a înregistrat cazul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram