image
Sursa foto: flickr.com

Scandal la Strășeni: Sătenii din Greblești se plâng că primarul vrea să vândă pământul unde își pasc animalele

Câteva hectare de pământ au devenit motiv de vrajbă între mai mulți săteni din Greblești, raionul Strășeni și primar. În timp ce oamenii se plâng că alesul local vrea să îi lase fără terenul unde își duc animalele să pască, ele fiind unica sursă de existență pentru ei, funcționarul spune că suprafața cu pricina este cu destinație agricolă, iar pentru pășunat sunt ale zeci de hectare în jurul satului.

Terenul se află la marginea satului Greblești și se întinde pe o suprafață de aproximativ 11 hectare.

VEACESLAV MERȘIC, locuitor al satului Greblești, raionul Strășeni: "Eu am o vacă, unde să o pasc? Voi fi nevoit să merg pe malul gârlei ca să o pasc. Înseamnă că dacă nu voi avea pășuni, va trebui să vând vaca și să o înfoi peste hotare."

IURIE VICOL, locuitor al satului Greblești, raionul Strășeni: "Am opt vaci, doi copii minori, unul dintre care este invalid. Dacă ne iau pășunile, nu am idee unde să pasc animalele. Sursa noastră de existență sunt vacile. Vindem lapte, brânză, copiii îi hrănim. Din cauza secetei nu avem cu ce altceva."

VICTORIA BLANARI, locuitoare a satului Greblești, raionul Strășeni: "Nu îmi dau niciun ajutor, dar eu cu asta mă întrețin. Mă duc la piață, vând și îmi hrănesc copiii. Dacă se vând pășunile, nu am de lucru și cu ce să îmi întrețin copiii."

VALERIU MANOLACHI, consilier local în satul Greblești, raionul Strășeni: "La una din ședințele consiliului, primărița ne-a spus că primăria dispune de 11 hectare de pământ, care pot fi date în arendă. Era vorba de sute de mii de lei. Atunci am fost de acord, dar, ne-a dus în eroare. După mai multe concretizări, am aflat că pământul acesta este pășunile oamenilor. Atunci ne-am întors, dar nu ne-a ascultat pe nimeni. Se dă în arendă, dar noi știm cu e asta. După 25 de ani, se face altceva."

Primarul satului are altă versiune. Alesul local spune că oamenii au fost anunțati de darea în arendă a terenului respectiv.

ALIONA CHIRCU, primarul satului Greblești, raionul Strășeni: "În localitatea Greblești avem 31 de vite cornute, dintre care, 15 sunt vite cornute tinere. Ca pășunat avem aproximativ 30 de hectare. La noi în sat nu este titlu de pășune, iar terenul care este scos la licitație prin decizia consiliului. Este teren agricol, care se află în gestiunea primăriei încă din 2013, de la fostul primar Vasile Chircu...Și eu sunt împotriva vinderii pământurilor, dar chiar mă bucură că noi putem da în arendă un teren de 11 hectare 150 - 200 de mii de lei, suma care constituie bugetul comunei Greblești."

Sătenii au amenințat că vor ieși cu animalele la protest în centrul localității.

Noutăţile partenerilor

comentarii: