Șefi mari din Poliție, implicați în fraudele cu carduri bancare, infracțiuni despre care au fost emise doar atenționări și nicio acțiune de a le curma

by D M
Distribuiti mai departe...

În spatele fraudelor cu carduri bancare, care se produc de mai bine de un an în Moldova, stă un singur crup criminal, care-și desfășoară activitatea cu implicarea unor mari șefi din Poliție. Despre aceasta se spune într-o postare pe Facebook a unuia dintre fruntașii Partidului Nostru, Eduard Pleșca. Din text reiese că atât Inspectoratul General de Poliție cât și Ministerul de Interne au fost informați încă la începutul lunii aprilie 2020 despre infracțiunile care se produc și acum, fără să ia vreo măsură. Asta cu toate că aproape 3.000 de dosare penale au fost pornite pe astfel de infracțiuni. 
 
Problema aparută s-a raportat conducerii IGP și MAI, astfel la începutul lunii aprilie 2020 a fost data indicatia d-lui Cociorva Sergiu sef adj.IGP ca toți șefii de inspectorate să expedieze toate materialele pe genul dat de infracțiuni, pe care nu au fost pornite cauze penale în adresa Inspectoratului National de Investigatii… Conducerea INI, la acel moment în persoana dlui Bostan Vitalie, actualul șef adj. IGP, a raportat că din toate materialele analizate este evident că există un grup criminal specializat pe genul dat de infracțiuni și pe articolul 190 al.1 si 2CP nu va fi posibil de efectuat volum necesar de măsuri speciale de investigatii deoarece nu este permis prin lege„, scrie Eduard Pleșca, care adaugă că „era necesar ca Directia generala urmarire penală să pornesacă urmarirea penală pe „grup criminal organizat” în baza materialelor parvenite din teritoriu, să raporteze conducerii PCCOCS pe faptul apariției unei grupari criminale speciaizate în sustrageri din conturile de card a populației, mai ales în perioada pandemică, când majoritatea populatiei era la domiciliu si banii de pe card era unica sursa de existenta, ulterior, operativ, sa demareze masurile speciale de investigatii, permise de codul de procedura penala.”
 
Se pare că lucrurile s-au poticnit la Alexandru Ciobanaș, șeful Direcției Generale Urmărire Penală, din poliție depistat de ANI că nu a declarat 2,6 milioane de lei și care recent a fost decorat de Igor Dodon cu ordinul „Credință Patriei”. Acesta a refuzat să pornească o anchetă și nici nu a transmis materialele probatorii conducerii PCCOCS.
 
D-nul Ciobanaș Alexandru, șeful DGUP, s-a opus categoric să pornească urmarirea penala pe „grup criminal organizat”, motivind aberații că el cu direcția pe care o conduce are sarcini trasate de ministru, să documenteze alt gen de infracțiuni. La acel moment, în gestiunea DGUP erau pornite cauze penale în privința unor persoane afiliate politic și din mediu de afaceri. Documentarea și descoperirea genului dat infracțiuni necesită capacități analitice, pregatire profesională în descoperirea infracțiunilor informationale, activitate cu sistemele informationale, măsuri speciale de investigații ample și voluminoase.”
 
Mai mult decât atât, Ciobănaș l-a demis pe șeful adjunct al IGP, Sergiu Cociorva, pentru că acesta din urmă „s-a opus tolerarii grupului criminal.”
 
La moment pe țară sunt pornite peste 2.800 cauze penale fără persoane stabilite și cu un prejudiciu total de peste 2,7 mln euro. În fiecare zi, în inspectoratele de politie din țară se înregistrează de la 3-7 infractiuni de genul dat. În cadrul mai multor inspectorate circula informația ca cineva din conducerea politiei este implicat in comiterea genului dat de infracțiuni, deoarece se impun prea multe impedimente la descoperire„, se mai spune în postarea lui Eduard Pleșca.
 
Gruparea criminală a fost destructurată numai după ce un grup de procurori din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău l-au informat pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo care a dispus inițierea urmăririi penale. Astfel „la 10.02.2021 procurorii mun. Chisinau in rezultatul mai multor perchezitii desfasurate in municipiu Chisinau si in penitenciarul Branesti au retinut grupul criminal organizat din care facea parte si seful penitenciarului d. Perciun V. colonel de justitie, pentru 72 de ore ridicind de la domiciliile lor peste 5 mln lei . Grupul dat activa in incinta penitenciarului dotat cu tehnică de ultima generatie. In procesul urmaririi penale a fost stabilita complicitatea si unor conducatori din cadrul politiei la grupul criminal organizat, dar nu au fost retinuti din motivul situatiei politice instabile.
 
Eduard Pleșca a adaugă la finalul postării că acesta este unul dintre cazurile care arată că Moldova are nevoie de un Mossad, care să vâneze infractorii de la vârful puterii. 
 
Cei ce au avut de suferit in rezultatul actiunilor criminale si a atitudinii neglijente a unor conducatori din cadrul MAI își pun întrebarea ce a făcut acest Pavel Voicu, alias “Pașa Pîlesos”, Ministru de Interne împreună cu complicii săi în acest timp cînd ne jefuiau ca la drumul mare. Este nevoie de scăpat de acești ”șefi” corupți. În acest context este evident factorul de corupție în cadrul MAI. Ideea lui Renato Usatîi de a desființa CNA, INI și alte “structuri criminale” care slujesc politicienilor corupți este foarte actuală, avem nevoie de “mossad“de Moldova!!!
 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.