image
Sursa foto: Parlament.md

Reprezentanții Platformei DA, Pro Moldova și PD despre o posibilă majoritate parlamentară cu PSRM

Reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr, Pro Moldova și Partidului Democrat exclud posibilitatea creării unei majorități parlamentare împreună cu PSRM, dar insistă că Republica Moldova ar avea nevoie de un Guvern plenipotențiar până la eventualele alegeri anticipate.

Prezenți miercuri în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV, deputații Alexandru Slusari (Platforma DA), Andrian Candu (Pro Moldova) și Ion Leucă (PD), au respins orice colaborare pe cont propriu cu socialiștii, dar nu au exclus participarea într-un format mai larg la crearea unei majorități parlamentare.

Întrebat dacă PD-ul este gata să participe din nou la o coaliție cu PSRM și alți deputați neafiliați, precum Vladimir Andronachi, Eugen Nichiforciuc sau Alexandru Oleinic, Ion Leucă a exclus această posibilitate.

Varianta cu participarea Pro Moldova într-o astfel de majoritate „trebuie discutată în cadrul partidului”, a declarat Ion Leucă.

Comentând aceeași formulă, alături de PD și PSRM, liderul Pro Moldova, Andrian Candu, nu a exclus această posibilitate, insistând că „țara are nevoie de guvernare”.

,,Cea mai bună soluție este un guvern anticriză. În situația în care există forțe politice în Parlament care împreună vor putea să-și asume responsabilitatea pentru țară și este identificat un candidat neafiliat politic, tehnocrat, cu un program de guvernare foarte bun, atunci de ce nu?”, a menționat Andrian Candu.

Iar liderul fracțiunii parlamentare a Platformei DA, Alexandru Slusari, a declarat că formațiunea pe care o reprezintă poate participa la o formulă de guvernare doar dacă aceasta este agreată de către președinta Maia Sandu.

„O astfel de inițiativă trebuie să vină din partea doamnei președinte și a colegilor din PAS. Republica Moldova are nevoie de un Guvern proeuropean, care să rezolve cele mai stringente probleme cu care se confruntă țara”, a declarat Slusari.

El a mai spus că, în prezent, în Parlament s-ar „coace” o majoritate parlamentară formată din PSRM și Partidul Șor, care să meargă cu 51 de semnături la Președinție, în susținerea unui candidat la funcția de premier.

„Ce este mai periculos acum, să admitem ca PSRM și Șor să propună un candidat la funcția de premier și să intrăm într-o instabilitate și mai puternică, sau să încercăm să votăm un Guvern minoritar proeuropean? Dacă acest Guvern nu va fi votat, atunci foarte bine, mergem la anticipate”, a declarat Slusari.

Cei trei deputați au mai spus că, în cazul în care PSRM și ȘOR vor merge la Președinție cu 51 de semnături în susținerea unui candidat la funcția de premier, atunci Maia Sandu nu va mai putea dizolva Parlamentul, chiar dacă nu va semna decretul de desemnare a candidatului propus.

Noutăţile partenerilor

comentarii: