image
Sursa foto: facebook.com/mariana.durlesteanu

Mai ieri îl critica pe Plahotniuc, acum va cere votul celor de la Pro/Pentru Moldova; Ce spunea Durleșteanu despre reforme

RM a devenit ciuma Europei, instituţiile statului sunt la mâna unui dubios, iar justiţia se face la telefon. Astfel comenta în 2016 situaţia din RM fostul ministru al Finanţelor, mai nou, candidatul desemnat de PSRM la funcția de premier, Mariana Durleşteanu.

„Dacă cineva e atât de naiv şi crede că gruparea care controlează astăzi puterea la Chişinău îşi doreşte cu adevărat reforme – e problema lui. La crearea actualului sistem nociv, cu rezistenţă patologică la reforme, s-a lucrat din greu ani de zile, iar acum această „găinuşă de aur” produce bani pentru gruparea care a crescut-o. Acceptarea reformelor ar însemna să renunţe de bună voie la a mai controla fluxurile financiare. Vă imaginaţi una ca asta? E ridicol să mizezi pe faptul că o „elită” politică dubioasă şi şantajabilă va implementa mâine nişte reforme care le-ar pune în pericol libertatea şi averile exponenţilor acestei „elite” putrede”, declara acum patru ani Mariana Durleşteanu, într-un interviu pentru Deutsche Welle.

Cât despre fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, care promitea pe atunci „marea curăţenie”, Mariana Durleşteanu susținea că aceasta este o aberaţie pură.

„Cum să dea el dezlegare pentru „marea curăţenie”? Cred că a venit momentul când mediul de afaceri, miniştrii, politicienii, etc. ar trebui să refuze să se mai lase hărţuiţi de o persoană care se pretinde a fi „omul cu hăţurile” şi subjugă cetăţenii acestei ţări”, afirma Durleșteanu.

Amintim că PSRM a anunțat azi propriul candidat la funcția de premier, care urmează a fi votat în cadrul celei de-a doua tentative de votare a unui Guvern. Este vorba despre Mariana Durleșteanu, economist, diplomat și politician din Republica Moldova, care a deținut funcția de ministru al finanțelor Republicii Moldova în perioada 2008 - 2009, pe vremea guvernării PCRM. Mariana Durleșteanu a mai fost și ambasador al Republicii Moldova în Marea Britanie (2004 - 2008).

Pentru învestirea unui nou Guvern e nevoie de 51 de voturi.

Anterior, deputata Partidului Șor, Marina Tauber, fiind întrebată dacă va vota Guvernul Gavrilița, a declarat că au propriul candidat la funcția de premier. „Noi avem candidatul nostru la funcția de prim-ministru și cabinetul nostru de miniștri. Noi nu trebuie să uităm că încă un scrutin o să ne coste o sumă mare de bani”, a spus Tauber.

Între timp, Platforma „Pentru Moldova”, aliați cu deputații fracțiunii Șor, au anunțat că vor susține candidatura Marianei Durleșteanu.

„Platforma „Pentru Moldova” consideră că doamna Mariana Durleșteanu este capabilă să formeze un cabinet de miniștri anti-criză. Mariana Durleșteanu este cunoscută ca o profesionistă din domeniul economic-financiar, inclusiv peste hotare. Decizia noastră de a susține guvernul Durleșteanu va fi luată, bineînțeles, după ce va anunța componența cabinetului său și programul de guvernare. Dar, având în vedere biografia sa profesională impecabilă, capacitățile sale, suntem astăzi gata să semnăm în favoarea desemnării ei în calitate de candidat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova”, se spune într-o declarație a grupului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: