/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Asociația care apără drepturile agențiilor de publicitate a depus o plângere pe Ion Ceban și viceprimari

missing
10 februarie 2021, ora 21:34

În lupta cu publicitatea stradală, Ion Ceban și viceprimarii Capitalei s-au ales cu plângeri la Procuratură și CNA. Acestea au fost depuse de o asociație care apără drepturile și interesele agențiilor de publicitate. Reclamanții se plâng că Primăria nu le permite să activeze și le scoate ilegal panourile din oraș, astfel că firmele suferă pierderi de mii de euro. Primarul general nu se arată, însă, deranjat de acest fapt. La rândul lor, cei de la Direcția juridică a Primăriei ne-au spus că se judecă de ceva timp cu agențiile de publicitate, iar pe rol sunt 30 de astfel de litigii.

Plângerea pe numele primarului și a viceprimarilor Capitalei a fost depusă de Asociația Agențiilor de Publicitate, care patronează 19 agenți economici de la noi. Aceștia se plâng că, din vara lui 2020, nu le mai sunt prelungite autorizațiile pentru instalarea panourilor publicitare în oraș, fapt care le provoacă pierderi mari mai ales acum, pe timp de pandemie. Iar din ianuarie curent, Primăria nu mai oferă deloc autorizații și nici nu se cunoaște când va fi aprobat regulamentul special pentru agenții. Nu este publicitate, nu sunt vânzări, ne-au explicat responsabilii, astfel că, în jur de 3000 de angajați riscă să rămână fără locuri de muncă.

GALINA ZABLOVSKAIA, DIRECTOR EXECUTIV, ASOCIAȚIA AGENȚIILOR DE PUBLICITATE: „Sunt contracte care se încheie pe un an, doi, ele se anulează. Iar dacă le explicăm că panoul a fost scos, mai ales clienților din străinătate, ei îndată ne spun că asta este ilegal.”

Mai mult, directoarea Asociației se plânge că agențiile nici nu sunt preîntâmpinate de Primărie, atunci când le sunt scoase panourile, mai ales că unele dintre ele costă mii de euro.

GALINA ZABLOVSKAIA, DIRECTOR EXECUTIV, ASOCIAȚIA AGENȚIILOR DE PUBLICITATE: „Mai ales construcțiile mari precum ecranele LED, costă mult, nu e vorba de 50 de lei, oamenii au investit. Și iată că se trezesc și nu au acest ecran. Noi cu toții înțelegem că are loc monopolizarea pieței și se eliberează locuri pentru apariția unui nou jucător.”

Situația s-a agravat mai ales recent, când sute de panouri au fost scoase ilegal, spun reprezentanții agențiilor de publicitate. De exemplu, vara trecută, primarul general promitea că va scoate în curând toate panourile de pe străzile centrale ale orașului și chiar a efectuat mai multe inspecții în acest sens.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „O altă problemă despre care a vorbit primarul este cea a panourilor publicitare. Acesta a declarat că ele sunt prea multe și chiar prezintă pericol pentru siguranța rutieră, întrucât sustrag atenția șoferilor. La mai mult de o lună după inspecție, în intersecția bulevardului Dacia cu strada Hristo Botev, am numărat exact 17 panouri.”

STAND UP EA RO DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „ A trecut jumătate de an de la inspecția primarului general în sectorul Botanica. În această intersecție, acum nu mai găsești niciun panou publicitar, însă oamenii au păreri împărțite despre schimbare.”

„Nu văd de ce să fie scoase. Oamenii află din publicitate informații necesare.

Nu e frumos, încurcă, strică vederea.

Eu sunt șofer și nu încurcă. Ai trecut, te-ai uitat, e frumos, nu trebuia să le scoată.”

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Însă nu departe, mai exact chiar în aceeași zonă, alte intersecții rămân a fi pline de publicitate stradală. De exemplu, acum ne aflăm la intersecția străzilor Decebal și Sarmizegetusa, unde am numărat exact 8 panouri.”

Oamenii pe care i-am intervievat pe străzile împânzite de panouri, ne-au spus că numărul lor ar trebui redus, totuși.

„Nu aș fi împotrivă să le scoată, pentru că încurcă la șoferi. Sustrage atenția.

Ne încurcă mai ales când mergi la volan și unde n-ai ridica capul… Încurcă la trafic.”

Contactat de TV8, șeful Direcției juridice a Primăriei, Valeriu Bogdan, a refuzat să se pronunțe asupra subiectului, atât timp cât încă nu a primit nicio citație de la procuratură despre plângerea înaintată de agențiile de publicitate. Acesta ne-a spus, totuși, că, în prezent, sunt 30 de litigii pe rol la acest subiect, în care autoritățile locale se judecă cu agențiile.

Deocamdată, doar într-un caz, instanța a dat dreptate Primăriei, a precizat el. Chiar și așa, primarul general nu pare deranjat de faptul că pe numele său a fost depusă o plângere și a scris pe rețelele sociale că nu va permite ca agențiile de publicitate să facă business pe seama distrugerii orașului.

Ion Ceban, primarul Capitalei: „În ultima perioadă, atacurile și intimidările au luat amploare, inclusiv, șantaj cu instanțele de judecată și CNA, pentru a-mi schimba abordarea și atitudinea în dezastrul cu privire la sute de scheme, prin care a fost prejudiciat bugetul municipal și urâțit orașul. Părerea mea rămâne neschimbată.”

Acum jumătate de an, Primăria a prezentat opiniei publice Regulamentul de amplasare a panourilor publicitare, în Chișinău. Potrivit acestuia, panourile ar urma să dispară treptat de pe străzi și să fie amplasate doar la periferii, întrucât sunt totuși o importantă sursă de venit la bugetul municipal. Nici până în ziua de azi, însă, Regulamentul nu a fost aprobat de Consiliul municipal.

Și asta pentru că aleșii locali PAS și PPDA l-au acuzat pe primar că acesta și-ar dori să favorizeze o singură agenție de publicitate, care ar avea un contract de exclusivitate încheiat cu Primăria, privind reconstrucția stațiilor de așteptare în schimbul a peste 1500 de panouri publicitare. Ceban a negat acuzațiile și a declarat că unii judecători care examinează dosarele ar fi fost mituiți, iar consilierii municipali ar fi blocat intenționat votarea Regulamentului de publicitate, care a rămas neschimbat din 2007. Până acum, peste 1400 de panouri au fost demontate de autorități.

Reporter: Diana Popa

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram