Linkuri accesibilitate

SUA: Trump și relansarea economiei, primele teste serioase ale administrație Biden


Președintele american Donald Trump le vorbește suporterilor înainte ca acești să ia cu asalt clădirea Congresului, Washington, 6 ianuarie
Președintele american Donald Trump le vorbește suporterilor înainte ca acești să ia cu asalt clădirea Congresului, Washington, 6 ianuarie

Noua administrației de la Washington are o săptămână importantă în față care va testa nu numai capacitatea președintelui Biden de a guverna prin consens dar și modl în care politicienii din ambele partide se raportează la principii vs pragmatism.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct

Marți debutează în Senat procesul intentat fostului președinte Donald Trump pentru incitare la revoltă, rezultând în tragicele evenimente de la 6 ianuarie, când o mulțime de susținători ai lui Trump a atacat Congresul american. Asaltul s-a soldat cu morți și răniți. Analiști apreciază că democrații care-l acuza pe Donald Trump nu vor convinge suficienți republicani să li se alăture, pentru a obține condamnarea, procesul din Senat fiind unul politic, nu juridic.

Unele dintre aceleași voci argumentează de asemenea că lucrările Senatului vor adânci și mai mult diviziunile politice și că asta se va repercuta asupra viabilității promisiunii președintelui Joe Biden de a guverna în spirit bipartizan.

Un test al acestei disponibilități este programul de redresare economică, în valoare de 1,9 bilioane de dolari, propus de administrația Biden. Zece republicani s-au întâlnit cu președintele spunându-i că ar fi de acord cu propunerea administrației dacă pachetul legislativ va fi mai bine targhetat, ridicându-se la doar o treime din propunerea inițială. Biden are de ales între a se angaja în negocieri profunde și a sacrifica doleanțele bazei sale electorale de stânga pe altarul bipartizanatului sau – dimpotrivă – a folosi o procedură legislativă, care-i permite să adopte legi cu privire la alocări bugetare, o data pe an, fără ajutorul republicanilor. Valoarea finală a ajutorului economic nu va fi oricum cea anunțată de administrație pentru că sunt și democrați, din state mai conservatoare, care-l consideră prea mare, lor alaturându-se fostul ministru de finanțe din timpul administratiei Clinton, Larry Summers care a spus și el că ajutorul e prea mare și crează un pericol inflaționist. Republicanii argumentează că după ajutorul acordat în decembrie, această nouă propunere crește datoria publică, periclitând viitorul de dragul satisfacerii doleanțelor a ceea ce caracterizează drept extrema stânga. Biden a spus că dacă are de ales între spiritul bipartizan și interesele americanilor, va opta pentru cea de-a doua, aprobând programul fără sprijin republican.

Cele două acțiuni politice – procesul lui Trump și negocierile bugetare – se vor derula paralel, de ele depinzând reconciliere națională care ar trebui să stea la baza unei noi prosperități ameircane. O saptamina importantă.

XS
SM
MD
LG