/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist

/VIDEO/ Donate și lăsate? Voicu: „Uniformele vor fi folosite pentru diferite acțiuni, posibil vor fi transmise Academiei de Poliție.”

missing
07 februarie 2021, ora 22:47

Prezentate cu mare fast iarna trecută, uniformele albastre pe care poliția de la noi le-a primit de la jandarmeria franceză aproape nu sunt purtate deloc. În timp ce conducerea Inspectoratului General al Poliției susține că gecile sunt folosite doar în misiuni speciale, ministrul Internelor spune că ar putea să fie donate studenților de la Academia de Poliție. De la inspectorii de patrulare, pe care i-am surprins în stradă, am aflat că-și țin uniformele acasă și așteaptă ordin de la superiori ca să le poarte din nou. Cert este că ultima dată, le-au purtat acum un an, atunci când au fost arătate în public.

Uniformele de culoare albastră au fost prezentate pe 11 februarie, iarna trecută. Vestimentația reprezintă o donație din partea jandarmeriei franceze, iar lotul a fost aprobat de către Andrei Năstase, atunci când se afla la conducerea ministerului de Interne. Când donația a ajuns în țară, în fruntea ministerului se afla deja Pavel Voicu. Pentru ca inspectorii să le poată purta, Guvernul Chicu a modificat hotărârea ce se referă la uniforma autorizată pentru angajații MAI. Totuși, uniformele practic nu mai sunt vizibile în trafic, iar polițiștii cu care am discutat spun că ultima data când le-au purtat a fost acum un an.

„Când ultima dată le-am purtat? Un an în urmă. -De ce acum nu? -Nu cunoaștem. Când o să fie indicația de sus, atunci o sa le purtam. -Le aveți acasă? -Da, le avem personale. -Nu le îmbrăcați? -Nu, până când le purtăm pe acestea, care sunt reflectorizante.”

„Un an în urmă, atunci când au fost predate. – Ați revenit la cele vechi? -Demult am revenit. Da, erau comode, erau bine. -Culoarea nu corespunde? -Cu așa întrebări vă adresați la ofițerul de presă.”

De partea cealaltă, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Marin Maxian, susține că aceste uniforme sunt folosite mai mult în misiuni specifice, polițistul fiind cel care decide când și ce poartă, cu acordul superiorului.

SINCRON: MARIN MAXIAN, ȘEF ADJUNCT, IGP: Multe din ele nu sunt pe mărimile angajaților, respectiv ele se află în gestiunea subdiviziunii din cadrul poliției. Când vin alți angajați, ele se oferă. Ați văzut că mai multe sunt folosite acum pe timp de iarnă.” 

Iar ministrul Afacerilor Interne nu exclude că o parte din uniforme ar putea să fie oferite studenților de la Academia de Poliție.

PAVEL VOICU, MINISTRUL ÎN EXERCIȚIU AL AFACERILOR INTERNE: Ele vor fi folosite pentru diferite acțiuni, posibil chiar si transmise Academiei de Poliție pentru a le utiliza atâta timp cât este necesar, deoarece tinerii colegi tot fac parte din familia noastră, din sistem. Doar centralizat, nu vom admite să fie purtate ambele geci: cea de culoare galbenă și albastră. De ce nu? La menținerea ordinii publice, ele sunt călduroase, protejează de ploaie.”

Valoarea lotului donat de către francezi a fost de 170 de mii de euro, fiind vorba de aproape 10 tone. Ministerul de Interne a achitat doar pentru transportare – aproape 270 de mii de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram