Linkuri accesibilitate

Teatrul Național „Mihai Eminescu” participă la acțiunea internațională de solidaritate cu opoziția din Belarus


Teatrul Naţional „Mihai Eminescu" din Chişinău participă săptămâna viitoare, alături de 15 teatre din România, la acțiunea de solidaritate cu opoziția din Belarus, în cadrul programului mondial de lecturi „Belarus(sia) Worldwide Reading Project". Inițiativa are la bază piesa „Insultaţi Belarus(ia)" de Andrei Kureicik, relatează AGERPRES.

Acțiunea începe pe 7 februarie, zi declarată de Svetlana Tihanovskaia, candidata la funcţia de preşedinte a Belarusului, „Ziua internaţională de solidaritate cu Belarusul".

Programul de lecturi al teatrelor de limbă română începe duminică, 7 februarie la Iași, la teatrul „Vasile Alexandri” și continuă la Chișinău, luni 8 februarie, la Teatrul Național, urmând să se încheie pe 22 februarie, la Târgu Mureș.

„Insultați Belarus(ia)”

La iniţiativa Ralucăi Rădulescu, traducătoarea în limba română a piesei „Insultaţi Belarus(ia)", maratonul de spectacole lectură va fi difuzat online sau jucat cu public în sală - gratuit, în limita locurilor disponibile, respectând toate restricţiile impuse de situaţia sanitară din fiecare oraş.

„Această piesă este răspunsul meu la represiunea cruntă cu care s-au confruntat artiştii şi cetăţenii Belarusului pentru poziţia lor. Lukaşenko închide teatre şi galerii de artă, aruncă sute de actori în stradă, mulţi dintre ei sunt arestaţi sau plătesc amenzi, dar asta nu face teatrul să tacă. Noi continuăm să spunem adevărul despre ce se întâmplă în Belarus. Pentru mine, proiectul de solidaritate internaţională "Insultaţi Belarus(ia)" este dovada că pentru vocea teatrului nu există graniţe. Şi cred că această solidaritate românească, pe care o vedem în numărul impresionant de spectacole lectură, este urmare a faptului că şi românii au trecut prin ce trecem noi, au scăpat dintr-o tiranie, nu au uitat şi ştiu preţul libertăţii, pe care bieloruşii îl plătesc acum, zi de zi", a spus dramaturgul Andrei Kureicik.

'Insultaţi Belarus(ia)' este „ o piesă dură, plină de demnitate şi umor, în care pe lângă cei doi candidaţi la preşedinţie, mai sunt cinci personaje reprezentative, a căror viaţă a fost afectată în mod tragic de decizia lui Lukaşenko de a înăbuşi revoluţia paşnică a bieloruşilor prin violenţă şi tortură. Este o imagine a ceea ce se întâmplă acum în Belarus, dar se poate întâmpla oriunde, oricând. Este un strigăt de ajutor şi un semnal de alarmă, prin care se doreşte conştientizarea de către un public cât mai larg a unei situaţii concrete şi totodată a pericolului reprezentat de orice formă de dictatură” - se arată în prezentarea spectacolului.

Programul spectacolelor maraton:

Seria de spectacole-lectură va debuta pe 7 septembrie la Teatrul Naţional "Vasile Alexandri" din Iaşi şi va continua pe 8 februarie - Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău, 9 februarie - Teatrul de Nord - Trupa "Mihai Raicu" din Satu Mare, 10 februarie - Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, 11 februarie - Teatrul Municipal "Bacovia" din Bacău, 12 februarie - Teatrul Clasic "Ioan Slavici" din Arad, 13 februarie - Teatrul "Tony Bulandra" din Târgovişte, 14 februarie - Teatrul "Regina Maria" din Oradea, 15 februarie - Teatrul "Andrei Mureşanu" din Sfântu Gheorghe, 16 februarie - Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, 17 februarie - Unteatru din Bucureşti, 18 februarie - Teatrul de Stat Constanţa, 19 februarie - Teatrul Dramatic "Fani Tardini" din Galaţi, 20 februarie - Teatrul Municipal "Matei Vişniec" din Suceava, 21 februarie - Teatrul pentru Copii şi Tineret "Colibri" din Craiova şi 22 februarie - Teatrul Naţional Târgu Mureş, Compania "Liviu Rebreanu".

XS
SM
MD
LG