/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Deși judecătoarea Veleva și-a dat demisia, aceasta are fixate ședințe de judecată până în luna martie

missing
30 ianuarie 2021, ora 21:16

Dosarul Șor, în ceață! Chiar dacă judecătoarea Nina Veleva, raportor pe acest caz, și-a dat demisia săptămâna trecută, magistrata are fixate ședințe de judecată în acest dosar până în luna martie. Nu este clar, însă, dacă va participa la ele. Nu am reușit, astăzi, să discutăm cu Nina Veleva, însă procurorul interimar al Procuraturii Anticorupție ne-a spus că data ședințelor a fost fixată anterior și că cel mai probabil va fi numit un alt judecător după ce Maia Sandu va semna decretul de demisie.

Deși săptămâna trecută, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat demisia Ninei Veleva, raportoare în dosarul lui Ilan Șor, magistrata are fixate ședințe de examinare  în acest dosar până în luna martie.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, numai în următoarea lună, Veleva are programate cinci ședințe. Nu este clar însă dacă se va prezenta sau nu la acestea. Nu am reușit să o contactăm pentru o reacție, însă am încercat să obținem o explicație de la șeful interimar al Procuraturii Anticorupție.

SERGIU GAVAJUC, ȘEF INTERIMAR, PA: „ În cazul în care dumneaei va fi eliberată în baza decretului prezidențial, bănuiesc că se va numi încă un judecător.

– Asta ar însemna că se reia examinarea dosarului?

– Nu este neapărat. Noul judecător urmează să facă cunoștință cu materialele dosarului și să continue examinarea.

– Până în martie, de fapt, ea trebuie să examineze și nu înțelegem. Ședințele au fost fixate, probabil, anterior. În cazul în care apar schimbări în complet, deja se decide.”

 AURELIU COLENCO, AVOCAT ILAN ȘOR: „Cum va fi? Va continua să examineze ea până în martie, în condițiile în care a demisionat?  – Conform legii, judecătorul se consideră demis atunci când este decretul președintelui. Acest lucru poate fi interpretat.”

Chiar și așa, avocatul lui Șor nu exclude că Veleva ar putea participa, în continuare, la ședințele de examinare fixate până în martie, chiar dacă a demisionat.

Colenco a precizat că nu cunoaște motivul care a stat la baza deciziei judecătoarei de a demisiona și că avocații lui Ilan Șor nu au nicio legătură cu acest lucru. Între timp, dosarul bate pasul pe loc. Până în prezent, peste 50 de ședințe de judecată au fost amânate din diferite motive.

AURELIU COLENCO, AVOCAT ILAN ȘOR: „ Avocații lui Ilan Șor au fost la toate ședințele de judecată. Noi am solicitat anularea examinării o dată, atunci când ni s-au dat cinci zile pentru a face cunoștință cu materialele dosarului.”

Totodată, avocatul lui Ilan Șor reclamă mai multe încălcări în cadrul procesului de judecată însă afirmă că va oferi mai multe detalii în curând, în cadrul unei conferințe de presă. Demisia judecătoarei Veleva a comentat-o chiar Ilan Șor, în cadrul emisiunii Politica de la TV8.

ILAN ȘOR, DEPUTAT ANUNȚAT ÎN CĂUTARE INTERNAȚIONALĂ : „– Ați dorit plecarea ei?

– Nu. Un haos mai mare care se întâmplă în examinarea dosarului meu nu ați văzut niciodată. Nu o singură dată avocații mei au cerut permutare Curții de Apel. Doar din motive politice Curtea de Apel a respins.”

În timp ce unii experți în drept susțin că nu este necesar ca dosarul lui Ilan Șor să fie strămutat în altă parte, iar examinarea acestuia să fie reluată de la capăt, procurorul General, Alexandr Stoianoglo are, însă, altă versiune. Acesta a declarat anterior, în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari, de la TV8, că dosarul ar putea fi trimis la reexaminare.

ALEXANDR STOIANOGLO, PROCUROR GENERAL: „Unul dintre judecătorii care examinează dosarul lui Șor, la Cahul, își dă demisia. Ea nu este unul dintre judecători, ci judecătorul raportor.

– Asta ce înseamnă?

– Asta înseamnă că examinarea dosarului trebuie să înceapă de la zero.”

Examinarea cauzei penale în dosarul Șor a început cu stângul chiar de la prima ședință. Planificată pentru 2 aprilie 2018, aceasta nu a mai avut loc pentru că avocații au cerut amânarea ei, din cauza că inculpatul era bolnav.

De atunci, examinarea acestui dosar a oscilat între ședințe amânate, altele – anulate și una întreruptă. În cei peste 2 ani și jumătate, la Curtea de Apel Cahul au avut loc peste 50 de ședințe pe acest caz.

La 18 ianuarie a fost reluată examinarea dosarului, după ce la mijlocul lunii decembrie, judecătorii au decis suspendarea acestuia. În pofida acuzațiilor, Ilan Șor, care este deputat mai mult pe hârtie, se declară nevinovat.

Acesta a fost condamnat în vara anului 2017, de prima instanță, în dosarul furtului miliardului la 7 ani și jumătate de închisoare. Șor a ajuns în Parlament, în urma alegerilor parlamentare din februarie 2019, după ce a câștigat în circumscripția din Orhei.

Peste doar două luni, când democrații au cedat puterea, acesta a fugit din țară. Peste o lună, a rămas fără imunitate parlamentară, fiind anunțat în căutare internațională.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram