/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Ion Ceban cere demisia consilierului său, după avizarea construcției complexului din zona Circului

missing
30 ianuarie 2021, ora 22:54

Val de critici în urma avizării construcției unui complex multifuncțional în zona Circului. Edilul capitalei, Ion Ceban, cere demisa consilierului său, Iurie Povar, în domeniul arhitecturii și urbanism, după ce Comisia din care face parte, a dat undă verde pentru edificarea imobilului. Cel din urmă nu a venit deocamdată cu o reacție. Între timp, critici vin și din partea chișinăuienilor, care nu văd cu ochi buni decizia.

MIHAELA DICUSAR, REPORTERĂ TV8: „Complexul de locuit, de 15 și, respectiv, 18 etaje, dar și business centrul cu 21 de niveluri urmează să fie ridicat aici. Între clădirea Circului și a bisericii Sf. Constantin și Elena din capitală. Asta după ce ieri  Consiliul Național al Monumentelor Istorice a decis autorizarea construcției.”

În timp ce unii chișinăuieni nu văd cu ochi buni construcția unui complex multifuncțional în acest loc, alții au salutat ideea.

Între timp, edilul Capitalei se arată indignat de decizia luată ieri de către Consiliul Național al Monumentelor Istorice care a permis construcția complexului. Mai mult, într-un live pe pagina sa de Facebook, primarul a solicitat încetarea contractului de muncă cu Iurie Povar, consilierul în domeniul arhitecturii și urbanism. Povar nu a venit, deocamdată, cu o reacție.

ION CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI: „Am rămas foarte deranjat de decizia luată ieri de membrii Consiliul Național al Monumentelor Istorice ce au votat pentru construcția unui complex de clădiri în zona Circului. Este zona de protecție a monumentelor de arhitectură națională.”

De partea cealaltă, directorul Agenței de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, care este și membrul Consiliului ce a avizat construcția, afirmă că decizia de ieri a fost luată în baza opiniilor experților.

ION ȘTEFĂNIȚĂ, DIRECTOR AGENȚIA MONUMENTELOR: „În zonă de protecție. Aceasta nu înseamnă că nimic nu se construiește. Se construiește, dar ce se construiește – aici se ia decizia la Consiliul Monumentelor Istorice, unde experții își spun cuvântul. Fiecare are dreptul că o părere. Pentru mine contează ce spune un architect, un urbanist. Eu judec profesionist, ci nu prin prisma unui partid politic sau a manipulărilor unor bloggeri.”

Anunțul privind construcția unui edificiu în această zonă a trezit critici dure din partea mai multor activiști civici, dar și a unor deputați din opoziție, care au declarat că decizia de ieri a fost luată netransparent.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram