/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Iau lemne scumpe din pensii mizere. Gerul din aceste zile i-a pus la grea încercare pe bătrânii, care trăiesc doar din pensie

missing
25 ianuarie 2021, ora 20:48

Temperaturile de până la minus 15 grade Celsius de săptămâna aceasta au fost o adevărată provocare pentru bătrânii de la sate. Aceștia trebuie să-și cumpere lemne de foc dintr-o pensie de 1500 de lei. Mai ales acum, când prețul pentru un metru cub de lemne este de la 600 de lei în sus. Uitați de autorități, iar în unele cazuri și de propriii copii, aceștia se văd nevoiți sa economisească la sânge și sa renunțe până și la unele produse alimentare sau medicamente, pentru a-și putea încălzi cât de cât casele.

De când a venit gerul, nea Chiril din satul Ratuș, raionul Criuleni are diminețile trase la indigo. După ce aruncă în sobă câteva vreascuri, se urcă repede pe lejancă, să-și încălzească mădularele. Are o casă mare, cu două etaje, dar își poate permite să încălzească doar o singură cameră. Economisind din pensia de 2000 de lei, el și-a permis să cumpere vreo 5 metri cubi de lemn.

CHIRIL, PENSIONAR:E scump, clar că e scump, după pensiile pe care le avem. Da ce îmi ajunge… De plătit serviciile comunale, alimentele.”

Bărbatul trăiește de unul singur, așa că fiecare bănuț contează, povestește el. Nu știe ce s-ar face, dacă nu ar mai fi ajutat de feciorii săi.

CHIRIL, PENSIONAR:Trei, trei băieți. – Toți au plecat? – Unul în Germania, unul în Moscova, unul în Moldova. – Demult nu i-ați văzut? – Am câțiva ani. – Nu au la ce se întoarce aici… La ce să se întoarcă?”

Un foc plăpând pâlpâie și în soba din casa acestei femei, care se străduie să economisească la maxim. Cândva a fost asistentă medicală, iar pentru asta, statul îi dă acum o pensie de 1.800 de lei.

Avem noroc că mi-a rămas cărbune din an. Anul ăsta am cumpărat doar lemne, undeva de 5000 de lei. Da în două luni de zile și jumătate le-am ars.”

Femeia spune că, în medie, achită câte 8000 de lei pe sezon pentru încălzire, sumă mult prea mare pentru o pensionară.

„În rezultatul reevaluării mi s-au adăugat 180 de lei, după 38 de ani de muncă continuă.”

Iar această doamnă ne-a povestit că, anul acesta, a trecut la încălzirea cu gaz, pentru că i-ar ieși cu 100 de lei mai puțin. Chiar dacă diferența nu e mare, fiecare leu contează, spune ea.

Nu prea reușesc, dar mâncăm mai puțin. În fiecare an, 10 mii le dădeam pe lemne, grămădeam din pensie, mai lucram oleacă.”

Și alți bătrâni din sat au recunoscut că iarna se descurcă cel mai greu, mai ales că dau pe un metru cub de lemne cel puțin 600 de lei.

Cât rețin de la pensie până la pensie.”

Da, sunt mai scumpe, anul acesta s-au scumpit, dar cu gazul care fac e cam totuna. Dacă facem cu leacurile care le folosim, nu ajunge. Ieșim cap în cap.”

De câțiva ani încoace, familiile cu venituri reduse pot beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului, în sumă de 500 de lei pe lună, dacă depun o cerere în acest sens la asistentul social din localitate. Însă acesta se acordă doar persoanelor defavorizate, care au un venit mediu lunar mai mic decât cel minim garantat, adică mai mic de 2435 de lei și 40 de bani. Circa 200 de mii de familii au beneficiat anul trecut de acest ajutor, în timp ce în Republica Moldova numărul pensionarilor se ridică la aproximativ 600 de mii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram