/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace

/VIDEO/ Oamenii sunt îndemnați să evite pescuitul la copcă sau patinatul pe gheața bazinelor acvatice

missing
21 ianuarie 2021, ora 20:45

Prind pește și se bucură de vremea rece și aer curat! Zeci de pescari au ales să-și petreacă timpul liber, pe lacul înghețat de la Ghidighici. Deși autoritățile interzic acest lucru, pescarii ignoră avertizările lor și spun că nu le este frică. Ba mai mult, ei recunosc faptul că nu este pentru prima dată când vin încoace.

„Nu, nu mă tem. Eu am verificat. 10 centimetri are gheața. Dar 10 centimetri ține 200 de kg. Foarte ușor poți și să sari.”

Acest domn spune că se află la pescuit, pe lacul înghețat, de la ora șapte dimineața. Spune că nu a prins decât șapte pești, până la ora amiezii, însă nu renunță să caute locuri mai bune.

„- Eu merg în direcția cealaltă. Aici deja peștele e mai puțin, iar acolo sunt locuri mai bune. Iată aici, unde dumneavoastră stați, e foarte bună gheață. Încolo, mai departe, e mai rău.”

„ – De ce să-mi fie frică? Gheața e bună, rezistentă. Nu sunt pentru prima dată pescar pe gheață. De vreo 15 ani, cred.”

Oamenii sunt îndemnați să evite pescuitul la copcă sau mersul pe bazinele acvatice, întrucât grosimea acesteia nu depășește cinci centimetri. Pentru ca mersul pe gheața bazinelor acvatice să fie în siguranță, aceasta trebuie să aibă o grosime de cel puțin 10 centimetri.

LILIANA PUȘCAȘU, OFIȚER DE PRESĂ, INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ: „Nu există, deocamdată, de 15 centimetri, în condițiile temperaturilor pozitive cu plus cinci, plus șase grade deja instalate azi. Oscilarea temperaturilor duce la formarea podului de gheață, însă acesta nu este rigid și prezintă pericol pentru oamenii care merg să patineze sau să pescuiască.”

Amintim că, în ziua de Bobotează, un tânăr era cât pe ce să ajungă în apa unui lac, după ce a intrat cu mașina pe gheață, pentru a face drift, fiind încurajat, de pe mal, de mai mulți martori. Incidentul a avut loc pe un lac din raionul Fălești. După ce și-a scufundat autoturismul, aventurierul a mai fost și amendat de poliție. Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență le recomandă cetățenilor ca, în cazul în care sunt supuși pericolelor pe lacurile înghețate, să solicite ajutor la 112.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram