Linkuri accesibilitate

Inaugurarea președintelui Joseph Biden, o ceremonie spectaculoasă, dar și reținută


Noul președinte al Statelor Unite, Joe Biden (stânga), prima doamnă Jill Biden, fiul președintelui Hunter Biden și fiica Ashley Biden la ceremonia de inaugurare
Noul președinte al Statelor Unite, Joe Biden (stânga), prima doamnă Jill Biden, fiul președintelui Hunter Biden și fiica Ashley Biden la ceremonia de inaugurare

Biden a arătat ca politica nu trebuie definită de furie, spunînd celor care nu l-au votat că au dreptul de a nu fi de acord, în manière pașnice și fără să distrugă atît de necesara unitate.

Alocuțiunea președintelui Joseph Biden, la ceremonia de inaugurare a fost un apel la unitate, în condițiile în care țara este confruntată cu provocări unice și dificile: o pandemie care lovește o dată la o suta de ani, o democrație pusă în pericol, o economie care se cere reconstruită, în condițiile în care numeroase persoane suferă în prezent din cauza bolii, lipsurilor materiale și șomajului.

Biden a spus: „Trebuie să respingem o cultură în care adevărurile sînt manipulate și chiar contrafăcute”. „Săptămînile și lunile recente ne-au învățat un lucru: există adevăr și există minciuni. Minciuni rostite de dragul puterii și profitului. Fiecare dintre noi are o datorie și responsabilitate – ca cetățeni și ca americani, și în special ca lideri, care s-au angajat sa onoreze Constituția și să protejeze națiunea –, să apărăm adevărul și să înfrîngem minciunile”.

Președintele Biden s-a referit la toate aceste provocări, inclusiv incidentele de acum două săptămîni de la Congres, spunînd ca democrația a învins și că secretul reușitei stă în unitate, „uniți putem întreprinde lucruri marețe”.

Biden a aratat ca politica nu trebuie definită de furie, spunînd celor care nu l-au votat că au dreptul de a nu fi de acord, în manière pașnice și fără să distrugă atît de necesara unitate. „Avem nevoie unul de celalalt”, a spus noul șef al executivului american.

Joe Biden este noul președinte al Statelor Unite
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:25 0:00

Adresîndu-se comunității internaționale, Joe Biden a arătat că Statele Unite se vor reangaja și contribui la alianțele sale, se vor reangaja pe plan global pentru a răspunde provocărilor zilelor noastre, nu celor trecute.

Referindu-se la democrația americană, Biden a spus că este o națiune care nu a fost diminuată, dar care este un proiect neterminat, la care sînt permanent necesare contribuții de la lideri și populație.

Referindu-se la vicepreședinta Kamala Harris, Biden a arătat că e prima afro-americană, cu o parte a familiei provenind din sud-estul Asiei, fiind un simbol viu al speranței și progresului.

Kamala Harris, prima vicepreședintă a Statelor Unite
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:50 0:00

Pe ansamblu, o ceremonie inaugurală spectaculoasă, dar și reținută pentru momentul de mare seriozitate și gravitate pe care-l traversăm. Administrația Biden va trebui acum să se apuce imediat de trabă pentru ca are multe crize imediate de rezolvat, prima prioritate fiind sfîrșitul pandemiei pentru ca țara și lumea să revină la viața normală. Ceremonia în sine a marcat începutul acestei atît de necesare normalități.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG