Energoalliance-ul lui Platon a pierdut litigiul din SUA prin care cerea de la R. Moldova peste 58 milioane dolari SUA

by D M
Distribuiti mai departe...

Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi anunță că Curtea de Apel Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul Columbia (SUA) a casat hotărârea primei instanțe prin care R. Moldova trebuia să achite un prejudiciu de aproape 60 milioane dolari SUA unei companii în spatele căreia ar sta controversatul om de afaceri eliberat recent din pușcărie, Veaceslav Platon.

„La 15 ianuarie 2021 Curtea de Apel Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul Columbia (SUA) a pronunţat decizia prin care a casat hotărîrea Curţii Districtuale a Statelor Unite pentru Districtul Columbia (SUA) din 23 august 2019 împotriva țării noastre prin care a fost recunoscută sentința arbitrajului AD HOC (Paris, Franța) din 25 octombrie 2013 pe teritoriul SUA (suma prejudiciului cu calcularea penalităţilor încasate a constituit 58 591 058, 50 dolari SUA)”, scrie ministrul pe pagina sa de Facebook. 
 
Nagacevschi se referă la litigiul inițiat de compania Komstroy, succesoarea de drept a Energoalians care a atacat Republica Moldova în arbitrajul internațional.

Amintim că la 12 aprilie, Curtea de Apel din Paris a admis cererea de apel depusă de Ministerul Justiției pe cazul Republica Moldova versus „Energoalians”/„Komstroy”, prin care a fost anulată sentința arbitrală adoptată pe 25 octombrie 2013 și contestată de autoritățile din țara noastră. Conform deciziei finale, s-a constatat că tribunalul de arbitraj ad-hoc, convocat anterior de „Energoalians” în capitala franceză, nu era competent să adopte sentinţa în cauză, iar la soluționarea litigiului s-au comis încălcări grave.

Decizia din 25 octombrie 2013 obliga Republica Moldova să achite firmei „Energoalians” din Ucraina despăgubiri de circa 593 de milioane de lei, bani pretinși pentru investițiile efectuate, procentele la acestea, cât și 540 mii de dolari – cheltuieli pentru serviciile avocaților și onorariile pentru instanța de arbitraj.

Firma „Komstroy”, cu care s-a judecat R. Moldova îi are în calitate de fondatori pe Dmitri Sarnaţki şi firma ucraineană „Avtosila”. Sarnaţki a fost, la rându-i, partener de afaceri cu ucraineanul Vitali Podvişevski la compania Transbud. Tot Podvişevski deţine, în acte, 50% din SRL „Avtosila”, doar că din Rusia, dar şi cooperativa „Evans” din Ucraina, care are acelaşi număr de telefon cu cel al firmei „Jet Business Limited”, companie din Ucraina, fondată de Veaceslav Platon.

Despre Jet Bussiness Limited a vorbit recent și șeful suspendat al PA, reținut astăzi , Viorel Morari care a declarat că: O companie care figurează pe site-ul oficial al Ministerului Justiției din Ucraina – Jet Bussiness limited INC este înregistrată pe numele lui Veaceslav Platon, iar beneficiarul final iarăși este Kurdova Tvetana. Compania respectivă a transmis cota de 3,9% acțiuni de la Moldinconbank către ASITO. De fapt sunt acțiuni care au fost blocate la MICB”.

Acum câțiva ani Deschide.MD a publicat o înregistrare audio din care reiese că unul dintre apropiații lui Vlad Plahotniuc a fost abordat anterior, în tentativa de a-și recupera banii din acțiunile Moldova Agroindbank, de Veaceslav Platon, în vastul proces de curățare a sistemului bancar.

Raiderul a venit și cu o ofertă, care la prima vedere pare tentantă, și anume 2/3 din EnergoAlliance dar care până la urmă nu a fost acceptată. 
deschide.md


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.