/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Spectacole -DA, concerte - BA. Artiștii se arată indignați de decizia CNESP, potrivit căreia nu pot susține concerte

missing
14 ianuarie 2021, ora 21:00

Zeci de artiști de la noi au interdicția de a ține concerte de orice fel, deja de aproape două luni. În hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publica se arată ca, și în cazul în care la acestea ar participa mai puțin de 50 de persoane, oricum în sălile de concerte există riscul de infectare cu Covid-19. Și cei de la Ministerul Sănătății declară că, deocamdată, prezența la concerte reprezintă un grad sporit de risc. Între timp, însă, teatrelor li s-a permis să-și reia activitatea, iar la Orhei, de exemplu, se dau petreceri de zile mari. Nedumeriți, muzicienii se întreabă, dacă ar fi o greșeala la mijloc. Până vor dezlega această enigmă, muzicienii se plâng ca au rămas, practic, fără venituri și nu au din ce își întreține familiile. Ei au expediat mai multe demersuri în instituțiile statului și sunt în așteptarea unui răspuns.

Artiștii se plâng că, deja de aproape două luni, nu au mai susținut niciun concert, fapt care le-a redus veniturile cu peste 90 la sută. În timp ce unii mai reușesc să găsească activități, pentru a face un ban în plus, alții recunosc că nu se descurcă.

TATIANA COSTIUC, SOLISTA FILARMONICII NAȚIONALE: „Am copii, iar atunci când am deschis scrisoarea pentru Moș Crăciun, mi-am pus întrebarea, dacă aș putea să realizez dorințele copiilor, să le aduc sub brad acele cadouri pe care ei le merită.”

MIHAI GROSU, ARTIST AL ANSAMBLULUI „CONCERTINO”: „Aceleași servicii comunale, rate la bancă sau achitarea grădiniței, cheltuielile sunt foarte mari. – V-ați gândit să vă reprofilați? – Și până acum mă gândesc, pentru că nu văd un viitor.”

Nici concertele online nu sunt o soluție, spun muzicienii.

SILVIA GONCEAR, SOLISTA ORCHESTREI „FOLCLOR”: „Mă simțeam goală în scenă. Parcă nu era absolut arderea asta, nu era simțul de artist, care trebuie să transmită ceva.”

Decizia de ieri a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, care a hotărât să interzică în continuare concertele, este o adevărată lovitură pentru ei. Majoritatea vor să creadă, că ar fi o greșeală la mijloc.

MIHAIL AGAFIȚA, DIRIJOR, ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII NAȚIONALE: „Pentru că nu văd nicio logică în această hotărâre. Nu este nicio diferență dintre publicul care merge la un concert și la un spectacol, unde sunt aceleași săli.”

PETRE NEAMȚU, PRIM-DIRIJOR ȘI CONDUCĂTOR AL ORCHESTREI „FOLCLOR”: „Cerem să fim ascultați și să ni se dea dreptul să activăm, să avem spectacole, chiar dacă mai puține.”

Dar se pare că autoritățile responsabile nu se grăbesc să le intre în voie artiștilor. Într-un răspuns pentru TV8 Ministerul Sănătății declară că epidemiologii au evaluat riscurile și nu pot permite organizarea concertelor, întrucât asta ar presupune aglomerări mai mari și durate mai lungi de aflare în sală. Chiar dacă decizia este luată la nivel de țară, de ea nu s-a ținut cont, aseară, la Orhei. În comuna Berezlogi a fost organizată o petrecere de zile mari cu focuri de artificii, cu ocazia lansării iluminării stradale, la care au participat zeci de oameni.

„Au venit să fie astăzi, aici, parte a acest minunat eveniment. Vă mulțumesc că ați venit!”

La petrecere au participat și deputații platformei Pentru Moldova, iar Ilan Șor, tradițional, a ținut un discurs online. Contactat astăzi, unul dintre deputați a părut deranjat de întrebările TV8.

RO SERGIU SÎRBU, DEPUTAT „PENTRU MOLDOVA” „- Da, noi am numărat și sunt mai mult de 50 de persoane. Este o încălcare. – Stați puțin. – Dvs. acum ați sunat să-mi dați întrebări sau să mă acuzați, că eu n-am înțeles. Sunt niște falsuri și minciuni. Cum am încălcat ceva? Eu am fost invitat.”

Din imaginile video postate pe internet se poate observa că mai mulți participanți nu au purtat mască, iar distanța socială nu s-a păstrat. Chiar și așa, responsabilii din localitate ne-au spus că oamenii s-ar fi adunat singuri, fără a fi chemați și că regulile au fost respectate.

ANA, SECRETARA CONSILIULUI LOCAL BEREZLOGI: „Știți, lumea s-a prins a se aduna, în locul unde a fost stabilită inaugurarea solemnă, un teren destul de larg, în centrul satului. Oamenii, bineînțeles, erau pe grupuri. Vârstnicii nu erau înghesuiți unul în altul, nu aș spune. Evenimentul s-a desfășurat în fața punctului medical și au participat și lucrători din sistem.”

Totuși, poliția din Orhei a pornit o procedură contravențională pe acest caz. Nerespectarea măsurilor de profilaxie și de combatere a virusului Covid-19 se pedepsește cu amenzi de până la 5000 de lei pentru persoane fizice și până la 35 de mii de lei pentru cele juridice.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram