image
Sursa foto: Profimedia Images

Temeri în Italia: Mafia s-ar putea infiltra în procesul de distribuție a vaccinurilor anti-COVID, avertizează guvernul

Un raport al Organismului de Monitorizare înființat de șeful poliției din Italia ridică problema pericolului ca familiile mafiote să se infiltreze în lanțul de aprovizionare cu vaccinuri împotriva noului coronavirus, notează G4Media.ro.

Secretarul general al Interpol, Jürgen Stock, a fost primul care a avertizat asupra acestui lucru, în urmă cu câteva săptămâni, când a afirmat că vaccinul este „cel mai prețios lucru care va fi distribuit anul viitor, iar mafia și alte organizații criminale sunt deja pregătite”.

Acum, Ministerul de Interne de la Roma trage semnalul de alarmă, spunând că rețeaua de crimă organizată ar putea pune mâna pe medicamentele dezvoltate pentru a pune capăt pandemiei de coronavirus și pe resursele viitoare care vor fi garantate prin Fondul de redresare. Interesele legate de vaccinuri sunt demonstrate și de atacurile cibernetice suferite de sistemul de sănătate și de infrastructurile destinate gestionării situației de urgență.

În primele zece luni ale anului 2020, atacurile cibernetice au crescut cu 353%, iar numărul persoanelor denunţate, cu 104%. În timp ce, de la 1 martie la 31 octombrie 2020, infracțiunile în ansamblu au scăzut cu 25% față de aceeași perioadă a anului precedent, infracțiunile informatice au crescut cu aproape 35%.

Nici pericolul așa-numitei „bunăstări criminale” nu trebuie subestimat, avertizează oficialii din Poliția italiană, criminalitatea organizată fiind pregătită să ofere sprijin interesat persoanelor private aflate în dificultate economică din cauza crizei COVID.

Deja, mafia încearcă să exploateze situația de urgență sanitară pentru a accesa măsurile de sprijinire a economiei și a serviciilor de salubrizare pentru structurile turistice și comerciale, mai scrie G4Media, citând Il Fatto Quotidiano.

Noutăţile partenerilor

comentarii: