Linkuri accesibilitate

SUA: democrații preiau controlul Senatului


Pastorul Raphael Warnock și președintele ales Joe Biden în timpul campaniei eletorale pentru alegerile senatoriale repetate din statul Georgia, Atlanta, 4 ianuarie 2021.
Pastorul Raphael Warnock și președintele ales Joe Biden în timpul campaniei eletorale pentru alegerile senatoriale repetate din statul Georgia, Atlanta, 4 ianuarie 2021.

Evenimtele violente de la Washington au împins cumva în umbră victoria neașteptată a democraților în cele două curse senatoriale din statul Georgia, care le readuce controlul asupra Senatului.

Raphael Warnock și Jon Ossoff i-au învins pe republicanii, care erau favoriți în această cursă, Kelly Loeffler și David Perdue. Cu aceste două victorii sperate dar neașteptate, democrații reiau pentru prima dată din 2009 controlul asupra ambelor camere ale Congresului, având și Casa Albă.

În jur de patru milioane au votat în cele două alegeri senatoriale, alegeri repetate pentru că inițial, în noiembrie, cei doi republicani care câștigaseră ambele curse nu obținuseră și 50% din voturi, cum cere legea electorală din statul Georgia.

Pastorul Raphael Warnock este prima persoană de culoare aleasă senator în statul Georgia, și numai al 11-lea senator de culoare din istoria Senatului american.

Democratul Jon Ossoff
Democratul Jon Ossoff

La 33 de ani, Jon Ossoff devine cel mai tânăr candidat ales în Senat, un „titlu” care la vremea sa îi revenise lui Joe Biden, ales prima dată în Senat în 1973, la vârsta de 31 de ani.

Rezultatele au fost foarte strânse: Warnock a câștigat cu 50,7% din voturi în fața lui Kelly Loeffler, creditată cu 49,3%. Joe Ossoff a primit 50,28% din voturi față de David Perdue cu 49,72%. Rezultatele finale sunt așteptate în cursul zilei. Statul Georgia, în pofida victoriei lui Biden la prezidențiale și acum a democraților în alegerile senatoriale, rămâne un stat moderat conservator.

Prin aceste două victorii, democrații și republicanii au fiecare câte 50 de mandate în Senatul cu 100 de locuri, în care votul decisiv îi revine vicepreședintelui. Din 20 ianuarie această funcție este preluată de noua vicepreședintă democrată, Kamala Harris.

Temerile republicanilor că alegătorii lor nu vor veni la urne în număr suficient - descurajați de alegațiile repetate ale președintelui Trump că alegerile din noiembrie ar fi fost fraudate, dar și înfuriați eventual de încercarea aceluiași președinte Trump de al convinge pe secretarul de stat din Georgia să „găsească” voturile necesare pentru a răsturna rezultatul din noiembrie – aceste temeri s-au adeverit.

Pe de altă parte, cei doi candidați democrați – care deseori au făcut campanie electorală împreună – s-au completat bine: Warnock a atras alegătorii de culoare, iar Ossoff - electoratul educat și mai bine situat financiar din suburbiile marilor orașe.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG