Linkuri accesibilitate

Corona, scenarii apocaliptice şi drepturile cetăţenilor


Străzi pustii. Piaţa Bebel din Berlin
Străzi pustii. Piaţa Bebel din Berlin

Coronapandemia a schimbat multe. Lumea şi-a dat seama că o situaţie excepţională necesită şi măsuri excepţionale. Această situaţie excepţională se va mai prelungi şi în acest nou an.

Nimeni nu ştie cât va mai fi necesară purtarea măştilor de protecţie, respectarea distanţei fizice şi regulilor stricte de igienă. Nu se ştie cînd şcolile vor funcţiona normal, când se vor redeschide teatrele, cinematografele, sălile de concert, super-magazinele. Toată lumea speră că măcar vaccinarea va contribui la normalizarea vieţii. Nimeni însă nu ştie cu exactitate dacă speranţele se vor împlini.

Corona, scenarii apocaliptice şi drepturile cetăţenilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link direct

O minoritate zgomotoasă continuă, în schimb, să bagatelizeze pandemia, negând până şi existenţa virusului care a provocat mii şi mii de victime, a îndurerat mii şi mii de oameni care au pierdut rude, prieteni sau persoane apropiate.

Vaccinarea care în Germania a început pe 27 decembrie a devenit pentru corona-negaţionişti o adevărată sursă pentru scenarii apocaliptice. Unii dintre ei susţin că acum se va institui o adevărată dictatură sanitară - la nivel global. Alţii, cu o fantezie mai înfierbântată, vorbesc despre un vaccin care va transformă oamenii în unelte docile ale celor care sînt pe cale de a instaura, ceea ce ei numesc, noua ordine mondială. Totodată, negaţioniştii susţin că fiecare individ va fi forţat să se vaccineze.

Pentru a contracara această aserţiune, ministrul federal de interne a ţinut să precizeze la sfârşitul lui decembrie, că în Germania nu va exista obligativitatea vaccinării. Fiecare persoană este liberă să decidă singură dacă se va vaccina sau nu.

În acest context s-a vorbit despre drepturi speciale de care s-ar bucura cei vaccinaţi şi de discriminarea şi izolarea socială a celor care refuză vaccinul.

Discuţia pe această temă s-a aprins după ce, în decembrie, au fost publicate datele unui sondaj din care rezultă că numai 50 la sută din populaţia Germaniei intenţionează să se vaccineze. Potrivit publicaţiei „Ärzte Zeitung”, toamna trecută numărul celor care au afirmat că se vor vaccina era de circa 70 la sută.

Nu sunt doze suficiente de vaccin
Referindu-se la discuţia legată de drepturi speciale pentru cei vaccinaţi, creştin-democratul Jan-Marco Luczak a calificat-o drept o „dezbatere fantomă” care nelinişteşte populaţia. Deocamdată, a spus el într-un interviu radio, oricum nu sunt doze suficiente de vaccin, aşa că nici măcar cei care doresc să se vaccineze n-o pot face.
Pentru a mai linişti populaţia, a intervenit şi ministrul sănătăţii, Jens Spahn, afirmînd că în niciun caz nu va fi obligat cineva să se vaccineze.

Jan-Marco Luczak a ţinut să sublinieze că în Germania nu va exista nici o formă de „vaccinare obligatorie prin ușa din spate”. Pe de altă parte, cei vaccinaţi nu vor fi „privilegiaţi” faţă de cei nevaccinaţi.

În cuvântarea ei de Anul Nou, cancelara Angela Merkel a cerut populaţiei să dea dovadă de înţelegere faţă de măsurile restrictive impuse. Ea şi-a exprimat speranţa că vaccinul va contribui la normalizarea vieţii şi anularea treptată a restricţiilor, unice în istoria Republicii Federale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG