image
Sursa foto: forbes.ro

Două creații ale lui Brâncuși au ajuns în top 10 cele mai scumpe sculpturi vândute la licitație (FOTO)

„Tânăra sofisticată” și „Muza adormită” sunt creațiile sculptorului român Constantin Brâncuși cele mai „prețuite” de colecționarii de artă din lumea întreagă.

Concepută în 1928 și turnată în bronz în 1932, „La jeune fille sophistiquée” este portretul pe care Constantin Brâncuși i l-a făcut lui Nancy Cunard, una dintre moștenitoarele liniei maritime Cunard, companie care a deținut din 1909 până în 1929 recordul de viteză la traversarea Atlanticului cu o navă de pasageri, Mauretania (Cunard Line a operat și pacheboturile Lusitania – scufundat în 1915 de un submarin german, unul dintre motivele pentru care SUA au intrat în Primul Război Mondial -, Queen Mary și Queen Elizabeth, iar din 1947 a achiziționat compania White Star, care a construit Titanicul).

BrâncușiBrâncuși

Constantin Brâncuși, „La jeune fille sophistiquee”

Nancy Cunard a fost scriitoare, activist politic (a militat împotriva fascismului și a rasismului) și muză pentru unii dintre cei mai mari artiști și scriitori ai seculului al XX-lea (Wyndham Lewis, Aldous Huxley, Tristan Tzara, Man Ray, Constantin Brâncuși, Ernest Hemingway, James Joyce, Ezra Pound și Louis Aragon). „La jeune fille sophistiquée” a fost achiziționată în 1955 direct de la sculptor și a făcut parte dintr-o colecție privată până în 2018, când a fost vândută cu 71,2 milioane de dolari la o licitație organizată în New York de Casa Christie’s.

Cealaltă sculptură Brâncuși prezentă în Top 10 este „La muse endormie”, realizată în 1913 și vândută cu 57,4 milioane de dolari în 2017, tot la o licitație Christie’s în New York. „Cu acestă formă aș putea mișca universul”, ar fi declarat autorul. Creația face parte dintr-o serie de sculpturi „Muza adormită” care se află astăzi în colecțiile unor muzee prestigioase, precum Muzeul Metropolitan de Artă din New York, Art Institute din Chicago sau Musée National d’Art Moderne din Paris. Una dintre „muze” a fost cea care a trezit interesul Americii pentru arta lui Brâncuși, după ce a fost prezentată, în 1913, la Armory Show din New York, în cadrul unei expoziții în care artiștii europeni făceau cunoștință cu iubitorii de artă americani.

BrâncușiBrâncuși

Constantin Brâncuși, „La muse endormie”

Clasamentul celor mai bine vânduți sculptori este dominat de elvețianul Alberto Giacometti (1901 – 1966), creațiile acestuia ocupând primele trei poziții ale topului. „L’Homme au doigt” (1947) a fost vândut cu 141,3 milioane de dolari în 2015, „L’Homme qui marche I” (1960) cu 104,3 milioane în 2010, iar „Chariot” (1950) – cu 101 milioane, în 2014.

christies.comchristies.com

Alberto Giacometti, „L’Homme qui marche”

„L’Homme qui marche I” a fost achiziționat în 2010 de Lily Safra, una dintre reprezentantele de frunte ale filantropiei mondiale, care a fost căsătorită cu evreul de origine română Alfredo Monteverde, liderul distribuției de produse electrocasnice în Brazilia anilor 60. Alfredo s-a sinucis în 1969, lăsându-și întreaga avere moștenire soției.

Celelalte două scupturi Giacometti, „L’Homme au doigt” și „Chariot”, au fost achizițioante de miliardarul american Steven A. Cohen, proprietarul unui fond de investiții și al clubului de baseball New York Mets. Colecția de artă a lui Cohen este estimată la peste un miliard de dolari, din ea făcând parte faimosul „Le Rêve” al lui Picasso, dar și „The Rabbit” care, cu 91 de milioane de dolari, este cea mai scumpă sculptură a lui Jeff Koons. Cohen a cumpărat „The Rabbit” în 2019, la o licitație a Casei Christie’s, miliardarul fiind atunci reprezentat de Robert Mnuchin, tatăl lui Steven Mnuchin, Secretarul Trezoreriei americane în administrația Trump, scrie Forbes.ro.

christies.comchristies.com

Noutăţile partenerilor

comentarii: