image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

România ne dă o nouă mână de ajutor: 200 de mii de vaccinuri anti-Covid, echipamente medicale, motorină pentru agricultori

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat un nou pachet de asistență pentru Republica Moldova. Bucureștiul va oferi 200 de mii de doze de vaccin anti-Covid, dar și medicamente și echipament medical pentru bolnavii de Covid. Totodată, în perioada următoare, la Chișinău vor veni experți din România care vor oferi asistență pentru a pune la punct strategia de vaccinare.

Declarațiile au fost făcute, cu puțin timp în urmă, de către președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul unui briefing susținut la Chișinău, împreună cu președintele RM, Maia Sandu.

„România este și va rămâne prietenul sincer și principalul partener al cetățenilor RM. Prezența mea, investițiile realizate dezinteresat de România și asistența semnificativă oferită de România în ultimul an dovedesc acest lucru. Suntem alături de președintele RM și suntem pregătiți să furnizăm asistența pentru programul reformator și gestionarea multiplelor crize”, a declarat Klaus Iohannis.

„Îmi face plăcere să anunț un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetățenii RM”, a adăugat liderul de la Cotroceni.

Noul pachet de sprijin presupune încheiera rapidă al celui de-al șaselea procol adițional la acordul biletaral privind grantul de 100 de milioane de euro. „Astfel vom putea continua și extinde programele de colaborare și asistență de succes de până acum”, a precizat președintele român.

De asemenea, România va sprijini RM în programul de vaccinare anti-Covid 19 prin furnizarea a 200 de mii de doze de vaccin și trimiterea la Chișinău, în perioada imediat următoare, a unei echipe de experți români care vor ajuta la pregătirea strategiei de vaccinare. Plus la aceasta, România va oferi, din nou, medicamente și echiament medical pentru îngrijirea bolnavilor de Covid.

Noul pachet de sprijin presupune și ajutor pentru agricultori, mai exact șase mii de tone de motorină.

„Vom continua și sprijinul pentru societatea civilă și independența mass-media di RM prin realziarea în 2021 a unei noi contribuții financiare de 250 de mii de euro. Vom iniția o cooperare aprofundată pe linia justiției și a luptei anticorupție”, a mai spus Iohannis.

Precizăm că vizita președintelui României, Klaus Iohannis, este prima la nivel înalt primită după preluarea mandatului de preşedinte de către Maia Sandu. Klaus Iohannis nu a mai fost la Chișinău de patru ani, de când la Președinție a acces Igor Dodon.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: