image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Maia Sandu, despre vizita lui Klaus Iohannis: RM și România reintră într-o interacțiune firească, frățească și deschisă

„Republica Moldova pășește într-o nouă etapă a ieșirii din izolare internațională, iar începând de astăzi, Republica Moldova și România reintră într-o interacțiune firească, frățească și deschisă.”

Sunt declarațiile președintelui RM, Maia Sandu, făcute cu ocazia vizitei la Chișinău a președintelui României, Klaus Iohannis.

În debutul discursului, Maia Sandu a remarcat faptul că vizita președintelui României la Chișinău are loc „după mulți ani de îngheț” la nivelul cel mai înalt al relațiilor dintre cele două țări. Și asta în condițiile în care, Klaus Iohannis a vizitat ultima dată Republica Moldova încă pe timpul lui Nicolae Timofti.

„Mă bucur că, începând de azi, RM si România reintră într-o interacțiune firească, frățească și deschisă. în aceste zile RM pășește într-o nouă etapă, atât pe plan intern cât și extern, a ieșirii din izolare internațională și de conexiune la spațiul european, la vecinii și partenerii noștri stratregici, o etapă de relansare a parteneriatului nostru strategic pentru integrarea europeană. Astăzi, o spun cu toată încrederea, pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, o prietenie la nivel înalt între RM și România care va aduce beneficii cetățenilor din ambelor state și va contribui la construirea unui viitor mai bun”, a declarat Maia Sandu.

Președintele RM a adăugat că România a fost alături de țara noastră din prima zi de independență, o susținătoare pe toate planurile: economic, politic, diplomatic, cultural, educațional.

„Ați fost alături de noi și la bine și la greu. Țin să vă mulțumesc pentru acest rol jucat de România în dezvoltarea RM”, a mai spus Maia Sandu.

Președintele a mulțumit, în numele cetățenilor Republicii Moldova, pentru sprijinul oferit de România, atât pe parcursul a aproape trei decenii, cât și în ultimul an, marcat de pandemie.

„Moldova va trebui să depășească și efectele crizei economice și aici contează pe sprijinul României, atât în plan bilateral, cât și prin vocea importantă a României în deciziile Uniunii Europene față de Republica Moldova”, a adăugat Maia Sandu.

„Republica Moldova și România au o limbă comună, o istorie comună și o cultură comună. Îmi doresc ca în următorii ani relația noastră să se dezvolte și pe proiecte de viitor comune. Îmi doresc să investim următorii ani pentru a consolida și dezvolta legăturile dintre țările noastre. Aș vrea să continuăm dezvoltarea relației noastre pe dimensiunile culturală, educațională și să consolidăm această relație prin și mai multe investiții, printr-o infrastructură care să ancoreze Moldova și mai ferm în spațiul european. Sper să reușim în următorii ani să renovăm și să construim poduri rutiere și feroviare peste Prut. Construcția unui pod nou între Ungheni și Ungheni de pe cele două maluri ale Prutului va conecta cetățenii Republicii Moldova atât de Iași, cât și de autostrada care va lega Estul României de Uniunea Europeană. Vreau să organizăm și un Forum de afaceri Moldova-România pentru a dezvolta și aprofunda legăturile economice dintre statele noastre”, a mai spus Maia Sandu.

Precizăm că, în cadrul vizitei sale la Chișinău, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat un nou pachet de asistență pentru Republica Moldova.

Astfel, Bucureștiul va oferi 200 de mii de doze de vaccin anti-Covid, dar și medicamente și echipament medical pentru bolnavii de Covid. Totodată, în perioada următoare, la Chișinău vor veni experți din România care vor oferi asistență pentru a pune la punct strategia de vaccinare.

LIve - Decalarații de presă după întîlnirea președintelui României, Klaus Iohannis, și președintele Maia Sandu, 29.12.2020

Live - Decalarații de presă după întîlnirea președintelui României, Klaus Iohannis, și președintele Maia Sandu, 29.12.2020 Publicată de Jurnal.md pe Marţi, 29 decembrie 2020

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: