Linkuri accesibilitate

Eugen Roșcovan: Nesiguranța de la vârful puterii lasă o amprentă negativă asupra businessului


Eugen Roșcovan, președintele Asociației Micului Business
Eugen Roșcovan, președintele Asociației Micului Business

Un recent raport al Băncii Mondiale constata că în R. Moldova peste 70 de mii de oameni își vor pierde locurile de muncă, iar mii de antreprenori vor trebui să-și înghețe afacerile sau chiar să le „pună lacăt”.

Președintele Asociației Micului Business, Eugen Roșcovan, spune că în acest an majoritatea oamenilor de afaceri s-au străduit să rămână „pe linia de plutire”, iar despre profit nici nu poate fi vorba.

Nesiguranța de la vârful puterii lasă o amprentă negativă asupra businessului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:22 0:00
Link direct

Eugen Roșcovan: „Pandemia a lăsat o amprentă neplăcută asupra activității întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova și, în special, întreprinderilor micro, care nu dețin resurse, nu dețin posibilități mari pentru a rezista în fața unor astfel de încercări. Deci, antreprenorii s-au așteptat la faptul că guvernarea, ministerele de resort ar putea să intervină cu un suport pentru aceste întreprinderi, dar ele s-au ciocnit cu probleme grave, mai ales că Inspectoratul Fiscal ia prin incasso, adică fără permisiunea managementului întreprinderilor orice datorie care ar putea să fie față de Fisc, ceea ce desigur că, pe de o parte, este onorabil să achiți toate impozitele, pe de altă parte, întreprinzătorii s-au așteptat la o anumită scutire. Este o mare problemă și este un haos în problema aceasta.

Mulți se așteptau ca chiar și la bugetul din 2021 să fie planificate anumite scutiri sau să fie anumite înlesniri sau stimulente, cum ar fi, bunăoară, scutirea de impozitul pe venit pentru întreprinderile celor care vor să deschidă locuri de muncă sau să-și cheltuiască aceste venituri pentru dezvoltarea firmei, pentru inovații, pentru utilaj etc. Lucrurile acestea nu s-au întâmplat și, mai mult ca atât, se știe că mai multe întreprinderi de tot profilul, fie că este vorba de agricultură, fie că de întreprinderi care lucrează în domeniul IT sau întreprinderi care lucrează în servicii, ele toate se ciocnesc cu probleme foarte grave. În această situație, desigur că trebuie să fie unite forțele atât ale întreprinzătorilor, cât și ale instituțiilor de stat pentru ca să fie înlesnite activitățile și pentru ca să se păstreze locurile de muncă, ceea ce este extrem de important.”

Europa Liberă: Între altele, dle Roșcovan, v-ați referit la bugetul pentru anul 2021. În ce măsură guvernul, de fapt, deja fostul guvern a aplecat urechea la necesitățile mediului de afaceri, la necesitățile micilor antreprenori? Ați mai spus, ați participat la discuții cu autoritățile?

Este o gravă problemă, dacă nu chiar o dramă a businessului mic și mijlociu din Republica Moldova

Eugen Roșcovan: „Nu s-a ținut cont în niciun fel și bugetul a fost făcut prin viziunea celor care dețin posturi importante în puterea executivă și legislativă, care se gândesc la bugetul de stat, adică, pe de o parte, ei au făcut un gest nobil, fiindcă este nevoie ca statul să aibă un buget, pe de altă parte, este situația când s-ar strânge toate veniturile de la întreprinderile mici și mijlocii, care sunt foarte multe, și care sunt pe cale de faliment, iar multe din ele au și dat faliment. Eu nu mai vorbesc de instituțiile comerciale cum ar fi cele turistice, cele de servicii și multe altele. Este o gravă problemă, dacă nu chiar o dramă a businessului mic și mijlociu din Republica Moldova. Lucrurile acestea ar trebui să fie ținute la evidență și să se întreprindă măsuri pentru a păstra bruma de întreprinderi care pot să se dezvolte și care mai pot să acorde servicii sau să producă mărfuri.”

Europa Liberă: Dar antreprenorii cu care lucrați și-au înghețat afacerile și le-au pus „suspendat” sau mai degrabă le-au pus lacăt?

Eugen Roșcovan: „Majoritatea au renunțat, la noi nu prea există obiceiul de a îngheța afacerea. Afacerea sau este lăsată la voia întâmplării, sau este închisă, sau dă faliment, fără ca să se adreseze la anumite instituții să o susțină. Nu există la noi corelația aceasta dintre întreprinzător și puterea executivă, care ar putea să coreleze și plățile de impozite, și anumite modalități de executare a impozitelor, de dezvoltare, de obținere și păstrare a locurilor de muncă. Această corelație nu există și este păcat, fiindcă noi astfel distrugem sursele care creează locuri de muncă, fiindcă peste tot în lume și în Uniunea Europeană, în special, micul business este considerat coloana vertebrală a economiei acestor țări și ar trebui să fie considerat și la noi în Republica Moldova, dar din motivul că nu este susținută, această coloana vertebrală, pare-se, s-a rupt.”

Europa Liberă: Sfârșitul anului 2020 a adus cu sine demisia guvernului Ion Chicu și o oarecare incertitudine pentru 2021, incertitudine politică, în special. În ce măsură neînțelegerile de la vârful puterii afectează mediul de afaceri?

Eugen Roșcovan: „Nesiguranța de la nivelul înalt lasă o amprentă destul de mare și chiar aș spune dramatică asupra dezvoltării afacerilor, pentru că oamenii nu știu cum să-și planifice activitatea în continuare, oamenii nu știu cum să-și folosească puținele resurse pe care le mai au. O mulțime de oameni vor să înceapă afaceri și ei nu știu ce să facă – să pornească aceste afaceri sau să nu le pornească. Speranță la o realizare pentru întreprinderile mici nu este deloc, ceea ce se așteaptă ca micul business și puterea executivă și legislativă să se dezvolte, să colaboreze nu se întâmplă. Cum poate să stea un antreprenor și să se gândească să deschidă locuri de muncă sau să dezvolte afacerea pentru a deschide locuri de muncă, știind că, uite, în țară nu se știe ce se întâmplă și nu se știe ce se va întâmpla? Mă rog, toți trăim cu o speranță, toți încercăm să fim optimiști și au fost crize și mai mari și au trecut, micul business a ieșit din aceste crize, fiindcă asta este soarta lui, să se auto-renoveze, fără să țină cont de ceea ce ar putea să se întâmple prin politicile guvernării.”

XS
SM
MD
LG