image
Sursa foto: Jurnal.md

Un tânăr din Alexăndreni vrea să meargă pe propriile picioare: Are nevoie de bani pentru a merge la tratament în Polonia

Are 20 de ani și un singur vis: să meargă pe propriile picioare. Cristi Socican din Alexăndreni, raionul Edineț, suferă de distrofie musculară. Părinții tânărului au aflat acum trei ani că băiatul are șanse de vindecare. Doar că familia nu are bani pentru a-și permite tratamentul în străinătate. Urmăriți un reportaj realizat de Jurnal TV.

În casă, aici Cristi și-a petrecut cel mai mult timp din viața lui. După poartă iese rar de tot.

Cristi Socican: „Nu țin minte unde să te miști, mai ales cu căruciorul. Mă ocup cu video editare și mă ocup cu photoshop un pic."

Căruciorul deloc performant, îi crează disconfort.

Cristi Socican: Mă doare spatele, obosește. Trebuie să mă duc în pat. Să mă odihnesc."

Cristi are 20 de ani și locuiește împreună cu părinții. Este singurul fiu al soților Socican. Familia a mai avut un copil, dar la 14 ani s-a stins din viață, având aceeași diagnoză: distrofie musculară, cea care îl chinuie acum și pe Cristi.

Cristi Socican: „Am observat că îmi este mai greu să mă ridic, să stau în picioare."

De la 5 ani și până la vârsta de 17 ani Cristi a beneficiat de tratament într-un spital și centru de reabilitare din Chișinău. În acești ani, familia făcea peste 170 de kilometri dus-întors, cu o mașină închiriată.

Silvia Socican, mama lui Cristi: „Mai luam credite și de fiecare dată mergeam, de câte ori am fost programați, noi tot ne-am dus. La moment nu avem un medic specialist, care să-i dea tratamentul mai departe. Eu mă iau după toate extrasele și tot ce a primit el cât am fost noi internați în Chișinău. El așa și primește."

Odată cu împlinirea majoratului, tratamentul a devenit mai anevoios. Unele instituții medicale din țară la care au apelați soții Socican i-au refuzat. Altele nu au specialiști, iar în sanatorii nu sunt condiții pentru persoanele cu dizabilități. Așa că se descurcă cum pot.

Șanse sunt, le-a spus acum trei ani un medic din Polonia.

Silvia Socican: „La așa boală, câte le poate face - e foarte bine. Înseamnă că nu e totul pierdut. Ne-a dat o speranță, în care am crezut și credem până în ziua de azi."

La tratament în străinătate nu au mers. Cristi primește o pensie de dizabilitate de nici o mie de lei, iar tatăl lui - de 650 de lei. Bărbatul are viciu cardiac și a suferit două accidente de muncă, așa că nimeni nu-l mai ia la muncă. Mama lui Cristi era bucătar la grădiniță, dar pentru că trebuia să aibă grijă de fiul ei, a devenit asistentul lui personal. Pentru asta primește în jur de 2 mii de lei. Ca să meargă la tratament în Polonia familia Socican are nevoie de circa 9 mii de euro.

Silvia Socican: „Noi așa sumă nu o putem și nu am putut-o strânge. Dorința noastră e într-adevăr să ajungem acolo, să facă un tratament mai efectiv și cât de cât să recăpătăm puterile, care Cristi le-a avut, se sprijinea singur și se ridica cât de cât se mișca. El singur trecea de pe scaun pe pat."

Cristi Socican,: „Eu aș vrea să mă ridic pe picioare și să o ajut pe mama, cât a făcut pentru mine, eu n-am făcut nimic și nu pot."

Cei care vor să-l ajute pe Cristi să urmeze tratamentul, o pot suna pe mama lui la numărul de telefon afișat pe ecran sau pot dona în contul bancar.

Noutăţile partenerilor

comentarii: