Linkuri accesibilitate

Jurnalist arestat la Tiraspol


Serghei Ilcenko este acuzat de extremism, apel la acțiuni armate împotriva Tiraspolului și a Federației Ruse.

La Tiraspol a fost arestat, fiind acuzat de apeluri la extremism, jurnalistul Serghei Ilcenko. Fiul acestuia, Nikolai, a anunțat pe rețelele de socializare că tatăl său a fost ridicat de KGB-ul local în seara zilei de miercuri. Securitatea transnistreană a percheziționat locuința jurnalistului, dar și pe cea a fiului său, și a confiscat toate calculatoarele și echipamentele de stocare a informației.

La Chișinău, dar și la Tiraspol, Serghei Ilcenko este considerat a fi o persoană controversată, un publicist acid, critic, cu temperament exploziv, și care și-a schimbat de mai multe ori, chiar la extremă, taberele și convingerile pentru care a militat.

Fiind într-o vreme considerat un apropiat al liderilor comuniști, după venirea PCRM la guvernare în 2001 acesta pleacă de la Chișinău și se mută la Tiraspol, de unde critică vehement guvernarea comunistă și promovează poziția administrației transnistrene conduse pe atunci de Igor Smirnov. Inițiază editarea ziarului Dnestrovski Kurier, după care, împreună cu deputatul Dmitrii Soin, obține finanțare din Federația Rusă pentru editarea ziarului Komsomolskaia Pravda – Tiraspol. Retorica lui Serghei Ilcenko se schimbă după venirea la putere a lui Evgheni Șevciuk, acesta începe să fie foarte critic la adresa noii administrații, se apropie de partidele de guvernare de la Chișinău, iar după anexarea Crimeii adoptă o poziție pro-ucraineană și anti-rusă.

Fiul lui Serghei Ilcenko, Nikolai, în vârstă de 21 de ani, spune într-o postare pe Facebook că tatăl său este reținut până sâmbătă, când ar urma să aibă loc procesul de judecată. Potrivit avocatului lui Ilcenko, cel mai probabil acesta va fi arestat inițial pentru două luni. KGB-ul îl acuză de publicarea pe Forumul social din Transnistria a unui articol anonim cu apeluri la rezistența armată, articol care a fost șters de administratori, dar s-a păstrat în memoria cash a Google.

Nikolai Ilcenko amintește că tatăl său a fost vizitat de angajați ai securității după mitingul din 28 februarie de la Tiraspol, unde s-a protestat împotriva majorării prețurilor în Transnistria. Aceștia l-au somat să șteargă înregistrările video și pozele de la miting, lucru pe care Serghei Ilcenko a refuzat să-l facă, mai mult decât atât, a descris amănunțit incidentul pe Facebook. În seara de 18 martie, jurnalistul a constatat că contul său de Skype a fost spart, iar în jurul orei 21.00 securitatea a descins simultan atât acasă la Serghei Ilcenko, cât și la fiul său. Reprezentanții structurilor de forță transnistrene au spus Serghei Ilcenko riscă să fie închis pe 15 ani, iar fiul acestuia Nikolai – pe 7 ani.

Un comunicat al KGB-ului de la Tiraspol confirmă arestarea jurnalistului, pe motiv că acesta ar fi distribuit pe internet „apeluri la violență armată împotriva autorităților legale ale Transnistriei”.

Fiul jurnalistului însă spune că articolul anonim nu a fost scris de tatăl său și a fost conceput intenționat în așa fel încât să-l indice pe Serghei Ilcenko drept autor.

Analistul politic de la Chișinău, Alexei Tulbure, spune că arestarea jurnalistului la Tiraspol este un abuz, indiferent de caracterul contradictoriu al personalității acestuia și a materialelor scrise.

Alexei Tulbure: „Eu nu cred în ceea ce i se incriminează dlui Ilcenko. Să fie clar că Ilcenko nu îmi este prieten și nu este o persoană care se bucură de simpatiile mele, ba chiar invers. Dar ceea ce i s-a întâmplat nu cred că este justificat din punct de vedere a legii și a drepturilor omului. În acest sens, ceea ce se întâmplă la noi la Chișinău în privința anumitor persoane, poate tot antipatice pentru mulți, se aseamănă foarte mult cu ceea ce face securitatea în Transnistria și asta este o degradare la noi a mediului democratic. Ilcenko e un publicist activ, acid în stilul său de a prezenta lucrurile”.

Europa Liberă: Cum estimați Dvs. ca va evolua situația? Pentru că am mai asistat la cazuri comparabile, de exemplu cel al lui Ernest Vardanian?

Alexei Tulbure: „Depinde. Dacă Chișinăul intervine în această istorie, atunci bineînțeles că sunt posibile anumite dezlegări de situație. Dacă nu-l apără nimeni, dacă el rămâne singur, poate să meargă pe niște evoluții mai triste pentru dumnealui. Pentru că să crezi că va avea loc un proces echitabil, deschis, democratic în situația unei instanțe din Transnistria nu e cazul”.

Analistul politic de la Tiraspol, Andrei Safonov, spune că există mai multe versiuni a ceea ce s-a întâmplat, de la asumarea responsabilă de către Ilcenko a unei lupte antisistem, la încercarea administrației de a elimina o voce incomodă, incriminându-i lucruri pe care acesta nu le-a făcut.

Andrei Safonov: „Dar trebuie să spunem că nu este omul care să fi făcut opoziție în mod sistematic, în sensul politic. Poate că din partea organizatorilor este și o dorință de a-și demonstra atitudinea pro-rusă, deconspirând activitatea antirusească a dlui Ilcenko. După cum se știe, mulți colegi îl acuză pe dl Ilcenko de faptul că ar fi incontrolabil, impulsiv, care nu știe să se oprească la timp. În orice caz, Serghei Ilcenko este un personaj cu caracter, indiferent dacă este sau nu vinovat de faptele care i se incriminează”.

Directorul programului Drepturile Omului al Asociației Promo-Lex, Alexandru Postică, spune că arestarea lui Serghei Ilcenko este în mod evident un abuz politic:

Alexandru Postică: „Evident, este un dosar cu iz politic, reținerea nu are niciun temei legal, având în vedere că este efectuată de către organe neconstituționale, carenu au dreptul de a reține și a condamna persoane. Reieșind din postările care sunt pe Facebook și în mass media vedem că dl Ilcenko a desfășurat activitatea de blogher, a criticat administrația de la Tiraspol, prin urmare este evident că administrația a găsit motive pentru a-l face să tacă”.

Biroul de Reintegrare de la Chișinău nu a avut o reacție oficială la arestarea jurnalistului Serghei Ilcenko la Tiraspol, de altfel, la fel ca și organizațiile de media de la Chișinău.

Previous Next

XS
SM
MD
LG