Curtea Constituțională a suspendat Legea cu privire la ANI. Decizia finală urmează

by D M
Distribuiti mai departe...

Curtea Constituțională (CCM) a admis cererea de suspendare a Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate. Actul normativ privind activitatea Autorității Naționale de Integritate (ANI), votat recent în Parlament de către majoritatea PSRM – Șor, este suspendat pe perioada examinării acestuia. Anunțul l-a făcut deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, care a și sesizat înalta instanță. 

Se admitecererea de suspendare a acțiunii Legii nr. 244 din 16 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative (proiectul nr. 495 din 4 decembrie 2020) depusă de domnul Sergiu Litvinenco, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Se suspendă acțiunea Legii nr. 244 din 16 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative (proiectul nr. 495 din 4 decembrie 2020), până la soluționarea în fond a cauzei. Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se spune în decizia CCM.

Litvinenco spunea despre Legea votată de majoritatea Dodon – Șor cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, că are scopul ca mai mulți deputați socialiști să scape de confiscarea averii obținută ilegal”.

Litvinenco a expllicat anterior că „la prima vedere modificarea este inofensivă, însă dacă te adâncești și studiezi mai atent, îți dai seama că nu este așa nici pe departe”.

„În celebra ședință nocturnă, alianța PSRM-Șor a votat și modificarea Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI). În chiar prima modificare, la art.26 din Legea nr.132/2016, cuvântul „mandate” se substituie cu cuvântul „mandat”. Adică pluralul „mandate” se substituie cu singularul „mandat”.

Ce înseamnă modificarea dată la modul practic? Încerc să explic printr-un exemplu. Admitem că domnul GN a fost deputat în Parlamentul precedent (2015-2019) și este deputat și în Parlamentul actual. În condițiile în care în lege se păstrează pluralul „mandate”, atunci ANI poate verifica averea obținută de domnul GN atât pe durata mandatului precedent (adica 2015-2019), cât și în mandatul actual (2019-2020). Plus un an înainte de începerea primului mandat (2014).

Dacă însă în lege pluralul „mandate” este substituit cu singularul „mandat”, situația se schimbă radical. În așa caz, ANI poate verifica averea obținută de domnul GN doar pe durata mandatului actual (început în 2019), plus un an înainte de intrarea în acest ultim mandat (2018). Și, atenție, nu mai poate face nimic în cazul averii obținute de domnul GN înainte de 2018 (adică în perioada 2015-2018)“, a scris Litvinenco într-o postare pe Facebook.

 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.