image
Sursa foto: jurnal.md

Dodon a promulgat mai multe legi aprobate de către deputații PSRM și Partidului Șor în noaptea de 16 decembrie

Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a promulgat mai multe legi din cele votate fără participarea opoziției. Într-o postare pe Facebook, șeful statului menționează că sunt legi „importante, așteptate de cetățeni”. Printre ele este și inițiativa care prevede micșorarea vârstei de pensionare, așa numita „lege a miliardului” dar și Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RM.

Potrivit inițiativei comasate a PSRM și Partidului Șor, începând cu anul 2022, vârsta standard de pensionare pentru femei va fi de 57 de ani, iar pentru bărbați – 62 de ani. Pentru femeile care au născut și au educat până la vârsta de opt ani cinci și mai mulți copii vârsta de pensionare va fi de 54 de ani. Pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiţii deosebite de muncă, cel puţin 10 ani compleţi, vârsta standard de pensionare se va diminua cu – de la 5 ani până la 9 ani și 6 luni, în funcție de stagiu. Stagiul complet de cotizare se stabilește de 33 ani pentru bărbați și 30 ani pentru femei.

O altă lege promulgată este cea de anulare a așa numitei „legi a miliardului”, prin care, potrivit lui Igor Dodon, „guvernele anterioare au pus pe spatele cetățenilor plata pentru miliardul furat din cele trei bănci”. Potrivit proiectului, Guvernul, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, urmează să elaboreze și să propună măsurile necesare pentru soluționarea problemei datoriei celor trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank față de Banca Națională a Moldovei.

A fost promulgată și Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Președintele în exercițiu precizează că aceasta restabilește statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică, „așa cum a fost timp de peste două decenii, până când Curtea Constituțională a declarat legea desuetă și a recomandat aprobarea unei noi legi”. Prin altă inițiativă promovată, la solicitare, prospectele medicamentelor vor fi oferite de farmacii și instituțiile medicale în limba de stat sau în limba rusă.

Pe lista legilor promulgate este și inițiativa Partidului Socialiștilor care prevede modificarea și completarea Codului Serviciilor Media Audiovizuale. În prezent, Codul Serviciilor Media Audiovizuale permite furnizorilor de servicii media și distribuitorilor de servicii media transmisiunea programelor de televiziune și de radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, în SUA și Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Prin modificările promovate se va permite „transmiterea programelor de televiziune și de radio cu conținut militar, locale sau cele achiziționate din terțe state, care corespund prevederilor Concepției și Strategiei securității informaționale a Republicii Moldova”. Igor Dodon subliniază că „a fost anulată cenzura la posturile TV. În curând, pe micile ecrane ale cetățenilor Republicii Moldova vor reveni buletinele informative ale posturilor TV din Rusia, dar și câteva canale TV, interzise până acum”.

Legile promulgate de președintele în exercițiu au fost votate în data de 16 decembrie, de PSRM și Platforma „Pentru Moldova”, care include și deputații Partidului „Șor”. Opoziția, care a lipsit din plen în momentul votului, a comentat că legile au fost votate „pe ascuns, cu încălcarea gravă a regulamentului și sunt toxice pentru cetățenii Republicii Moldova”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: