Linkuri accesibilitate

Dodon se grăbește să-și șteargă urmele în scandalul în care e implicată ambasada din Moscova


Gheorghe Cojocaru, analist politic
Gheorghe Cojocaru, analist politic

Valentina Ursu în dialog cu analistul politic Gheorghe Cojocaru care comentează afacerea ilegală cu anabolizante în care e implicat și un microbuz cu numere diplomatice, un ambasador demis și implicațiile internaționale ale acestor evenimente.

Dodon se grăbește să-și șteargă urmele în scandalul în care e implicată ambasada din Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:28 0:00
Link direct

Gheorghe Cojocaru: „Implicarea în contrabanda cu anabolizante a unui microbuz cu numere diplomatice, aflat în serviciul tehnic al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, aruncă o pată neagră asupra diplomației de pe Bâc, înainte chiar de a fi identificați autorii unei asemenea scheme.

Celebrele scheme, exploatate intens sub fostul regim oligarhic, poartă, după cum se vede, un caracter cvasi-universal. Ele își demonstrează „valabilitatea” și în sfera economică, și în cea... a politicii externe. Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă, responsabilă direct în fața președintelui în exercițiu și portdrapelul politicii externe a acestuia, trebuia să rămână în afara oricăror dubii, iată, însă, că tocmai la sfârșit de mandat prezidențial a declanșat un scandal cu iz penal, care îl vizează direct pe Igor Dodon.”

Europa Liberă: Aceste scheme ilicite din diplomație par a fi totuși un fenomen ceva mai recent, pentru că până acum s-a vorbit mai mult de scheme din alte domenii, din importul de energie electrică, de schemele cu metalul uzat, contrabandă cu țigări. mai amintiți cazuri în care să fi fost implicați diplomați de meserie?

A ieșit la iveală o nouă schemă de contrabandă transfrontalieră

Gheorghe Cojocaru: „Contrabandă cu țigări s-a făcut și cu pașapoarte diplomatice încă din anii ‘90 încoace. Dar Ambasada de la Moscova nu este la prima abatere de la Codul diplomatic, ca și de la Codul penal al Republicii Moldova. La timpul respectiv, mass-media a informat pe larg despre afacerile cu numerele auto diplomatice pe care Ambasada Moldovei din capitala Rusiei le distribuia cu miile unor personaje dubioase contra unor taxe solide în numerar, fără ca acestea să ajungă în vistieria statului. Scandalul declanșat atunci a fost mușamalizat, pentru ca acum să iasă la iveală o nouă schemă de contrabandă transfrontalieră, legată de numele aceleiași misiuni diplomatice. E de urmărit care va fi concluzia de această dată a Ministerului de Externe și până unde va ajunge ancheta acestui caz care pune Republica Moldova pe o listă a rușinii internaționale.”

Europa Liberă: Președintele în exercițiu, Igor Dodon, după cum s-a văzut, a reacționat, rechemându-l din funcție pe ambasadorul pe care chiar el l-a numit. Despre dl Neguța se spunea că ar fi un om de încredere al actualului șef de stat. Igor Dodon a spus chiar mai mult, că acest caz ar fi o rușine pentru Republica Moldova, iar dl Neguța trebuie să fie adus acasă și să răspundă conform legii. Cum poate fi apreciată această decizie?

Gheorghe Cojocaru: „Ca o măsură necesară, deși rechemarea ar fi trebuit să aibă loc imediat. Rechemarea lui Neguța este o măsură care se impunea de la sine, mai ales că în presă au apărut suspiciuni în ceea ce privește implicarea unor oameni apropiați fostului ambasador în afacerea cu anabolizantele. Neguța trebuia rechemat pentru a se pune la dispoziția anchetei, care va trebui să investigheze toate ipotezele și faptele, să identifice autorii și vinovații de contrabanda ce vizează angajați ai ambasadei și să finalizeze cazul cu sentințele de rigoare.”

Europa Liberă: Pe ultima sută de metri, în ultimele zile de mandat, președintele în exercițiu Dodon a propus în locul lui Neguța candidatura deputatului socialist Golovatiuc. Cabinetul de miniștri a și aprobat repede această candidatură. De ce atâta grabă la numirea unui nou șef de misiune diplomatică la Moscova?

Gheorghe Cojocaru: „Dacă rechemarea lui Neguța a fost un imperativ, numirea unui nou ambasador în doar câteva zile pare mai mult decât suspectă. Merită reținută opinia comentatorului politic Anatol Țăranu, precum că prin această numire Igor Dodon ar urmări să șteargă urmele unor afaceri necurate care duc la Ambasada Republicii Moldova în capitala rusă. Dacă o asemenea interpretare este aproape de adevăr, în mod iminent se va căuta un răspuns lămuritor la o altă întrebare, și anume: care ar fi interesul propriu-zis al lui Igor Dodon să numească într-un termen record un nou ambasador la Moscova? Mai ales că noul președinte, Maia Sandu, se pare că nu va ezita să ceară o anchetă dreaptă în acest caz și să recheme din funcție un ultim ambasador promovat de Igor Dodon în condiții obscure.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG