Ştiri

Sursa imaginii: parlament.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

16 Dec. 2020 / 16:32

A fost abrogată „legea miliardului”

Parlamentul a aprobat, în cadrul şedinţei plenare de astăzi, proiectul de lege pentru abrogarea Legii din 2016 privind emisiunea obligaţiunilor de plată derivate din garanţiile de stat din 17 noiembrie 2014 şi din 1 aprilie 2015. Pentru anularea legii au votat 56 de deputaţi.

Proiectul a fost susţinut de PSRM şi Platforma parlamentară „Pentru Moldova", în timp ce opoziţia a criticat iniţiativa şi a declarat că acest pas va afecta relaţiile cu partenerii externi. Potrivit autorilor, dobânda anuală achitată Băncii Naţionale constituie peste 800 de milioane de lei, iar aceşti bani pot fi folosiţi pentru a compensa prejudiciile agricultorilor afectaţi de secetă, relatează Mesager.

În debutul şedinţei Parlamentului, fracţiunea Partidului Democrat a cerut excluderea proiectului de anulare a legii miliardului prin care banii furaţi din sistemul bancar în 2014 au fost transformaţi în datorie de stat. Propunerea a fost susţinută de deputaţii PAS şi din Platforma DA, însă nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi scos de pe ordinea de zi. Potrivit opoziţiei, abrogarea acestei legi va afecta relaţiile cu partenerii internaţionali.

„Înţelegeţi foarte bine ce se întâmplă prin acest populism. Găsiţi bani în altă parte. Asta ar însemna o emisie neacoperită de monedă de către Banca Naţională şi va lovi în păturile social-vulnerabile pentru că va duce la inflaţie, la creştere de preţuri”, a spus preşedintele PDM, Pavel Filip.

„Dacă e despre populism, să ne aducem aminte un ceas în cabinetul unui prim-ministru, care trebuia să numere banii întorşi din miliardul furat şi probabil la acel ceas s-au terminat bateriile”, susţine deputatul PSRM, Corneliu Furculiţă.

În document, deputaţii PSRM au propus ca banii economisiţi de pe urma votării acestei legi, aproximativ 800 de milioane de lei, să fie direcţionaţi pentru agricultură.

„Această povară aduce an de an asupra umerilor cetăţenilor sute de milioane de lei care ar putea fi folosiţi în domeniul medical, domeniul social, agricultură şi alte domenii nu mai puţin importante ale Republicii Moldova, însă să nu fie utilizate în acoperirea gafelor unor guverne care nu şi-au asumat responsabilitatea la acel moment cât au luat această decizie”, a spus socialistul Petru Burduja.

„Considerăm că nu cetăţenii trebuie să ramburseze această datorie, dar statul trebuie să găsească alte modalităţi pentru a acoperi datoria dată. Mai mult, cu recuperarea acestei datorii ar trebui să se ocupe, în primul rând organele de drept şi, în special Procuratura”, a precizat deputata grupului „Pentru Moldova”, Eleonora Graur.

Proiectul de lege înaintat are drept scop eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populaţiei şi economiei Republicii Moldova, utilizarea eficientă şi în interesul cetăţenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe şi impozite, neadmiterea majorării substanţiale a datoriei de stat, se menţionează în nota informativă la proiect. Proiectul este înaintat cu titlul de iniţiativă de către un grup de deputaţi ai Fracţiunii parlamentare a PSRM. Autorii propun ca banii care urmau să fie alocaţi pentru recuperarea datoriilor celor trei bănci să fie utilizaţi pentru susţinerea agricultorilor. Protivit proiectului, Guvernul, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, va elabora şi va propune măsurile necesare pentru soluţionarea problemei datoriei băncilor „Banca de Economii”, „Banca Socială” şi „Unibank” faţă de Banca Naţională a Moldovei.

Comentarii