image
Sursa foto: Jurnal.md

Politica bugetar-fiscală criticată dur: Șor vrea import de medicamente neautorizate; Culmea e însă schema cu „sigarillos”

Proiectul bugetului pentru anul 2021 și cel de politică bugetar-fiscală propuse de actualul Guvern sunt criticate dur și de deputații din PDM care au solicitat Guvernului înlăturarea prevederilor care conțin scheme păguboase și, totodată, extrem de periculoase pentru cetățeni.

Deputata PDM Ludmila Guzun, a declarat azi în cadrul unui briefing că fracțiunea PDM nu va suține proiectul de politică bugetar fiscală în actuala variantă a acestuia.

Potrivit deputaților din fracțiunea PD documentul conține mai multe prevederi inacceptabile, cum ar fi majorarea taxei TVA de la 8% la 12 % care va lovi dur în agricultori, care și așa sunt afectați de secetă, dar și în consumatori, prin aceea că va genera o majorare a prețurilor.

O altă prevedere păguboasă e cea care se referă la plafonarea taxelor locale.

„Oare principiul autonomiei și descentralizării nu este valabil pentru actuala guvernare? Considerăm că aleșii locali sunt capabili și trebuie singuri să-și gestioneze problemele în localitățile lor” a menționata Ludmila Guzun.

O altă prevedere inacceptabilă pentru cetățeni și economia RM e cea care ar permite importul de medicamente neautorizate.

„Oare pe această cale nu se încearcă suplinirea stocurilor cu preparate dubioase pentru „farmaciile ambulante”, proiect propus de Partidul Șor și susținut de PSRM? Considerăm că această schemă periculoasă va permite importul medicamentelor de calitate dubioasă și va afecta importatorii și producătorii corecți. Considerăm că această prevedere trebuie eliminată”, a spus Ludmila Guzun.

„Cireașa de pe tort”, potrivit democraților, e însă schema cu țigări de foi Cigarillos.

„Prin intermediul acestei prevederi bugetul riscă să fie prejudiciat cu o sumă enormă. Sub pretextul armonizării cu legislația Uniunii Europene statul introduce o sintagmă nouă „țigări cu foi Sigarillos”, țigări care au accize mult mai mici față de țigările obișnuite. Se pare că nu e nimic neobișnuit, doar că unii băieți deștepți produc țigări obișnuite și le schimbă doar ambalajul pentru a profita de accize reduse, astfel vor fi micșorate considerabil veniturile la buget și vor crește veniturile afaceriștilor”.

PDM solicită guvernului să renunțe la aceste scheme. „Fracțiunea PD nu va susține politica bugetar fiscală pentru anul viitor în cazul in care nu vom fi auziți” a mai spus Ludmila Guzun.

În replică serviciul de presă a anunțat că Guvernul nu comentează declarațiile „frustraților din Parlament”

„Fiecare deputat a avut ca niciodată mult timp pentru a contribui la proiectul politicii bugetar-fiscale. Ministerul Finanțelor a publicat propunerile pentru politica bugetar-fiscală încă în septembrie. PD, deși era la guvernare, nu a venit măcar cu o singură propunere. Și după aprobarea proiectului în prima lectură deputații au avut 10 zile pentru amendamente. Guvernul le este recunoscător acelor deputați, care au examinat proiectele bugetar-fiscale și au venit cu amendamente. Frustrații nu merită reacție”, este răspunsul dat de serviciul de presă al instituției.

Noutăţile partenerilor

comentarii: