Ştiri

Sursa imaginii: mold-street.com

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

09 Dec. 2020 / 17:16

Decizie de politică monetară: Rata de bază şi facilităţile permanente rămân la nivelul actual

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a decis astăzi, cu vot unanim, să menţină la nivelul actual rata de bază şi facilităţile permanente. Astfel, rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt este în continuare de 2,65 la sută anual. Totodată, rămân neschimbate ratele de dobândă la creditele şi depozitele overnight: 5,15 la sută şi, respectiv, 0,15 la sută anual.

„Hotărârea de astăzi a Comitetului executiv al BNM reflectă continuitate în crearea de către banca centrală a condiţiilor monetare pentru susţinerea economiei naţionale. Comitetul executiv al Băncii Naţionale a hotărât să menţină la nivelul actual rata de bază şi facilităţile permanente, în condiţiile în care cererea internă agregată a scăzut semnificativ pe fundalul pandemiei şi al condiţiilor agrometeorologice severe ce au afectat economia naţională”, se menţionează într-un comunicat emis de BNM. 

Potrivit BNM, pe parcursul anului curent a fost utilizat activ un arsenal de instrumente de politică monetară pentru susţinerea cererii agregate interne. Astfel, este necesar un impuls fiscal pentru dinamizarea cererii agregate şi a activităţii economice interne. Acesta este esenţial în situaţia de incertitudine economică şi politică existentă, ce implică riscuri majore de amânare a deciziilor investiţionale.

De asemenea, potrivit Băncii Naţionale, produsele alimentare s-au scumpit în ultima perioadă cu aproape patru la sută, relatează Mesager. Guvernatorul Octavian Armaşu susţine că acest lucru se datorează diminuării valorii monedei în Turcia şi Ucraina, principalii importatori din ţara noastră, în plus şi cerearea a fost mai mică. Octavian Armaşu mai aformă că există riscul ca la sfârşitul anului inflaţia să se diminueze până la nivelul de zero la sută, iar ţara noastră să rămână fără suport financiar extern.

„Donatorii externi sunt gata să ofere sprijinul financiar necesar, dar criza politică ce se conturează arată limpede că ţara noastră riscă să rămână fără ajutor atât timp cât nu este o stabilitate politică acceptabilă. În condiţiile crizei pandemice, economia naţională este afectată în mod semnificativ de evoluţiile negative în sectorul agricol, producţia agricolă s-a contractat cu 31,3 la sută faţă de perioada similară a anului precedent”,a declarat guvernatorul BNM.

La şedinţa de astăzi a Comitetului executiv al BNM a fost aprobat, de asemenea, calendarul şedinţelor cu privire la promovarea politicii monetare şi calendarul publicării rapoartelor asupra inflaţiei pentru anul viitor.

Comentarii