image
Sursa foto: captură video

Cum s-a prăbușit Arecibo, radiotelescopul prin care oamenii de știință căutau extratereștri // VIDEO

The National Science Foundation a făcut recent public un clip video în care o dronă a surprins exact momentul în care s-a prăbușit farfuria radiotelescopului de la Observatorul Arecibo, din Puerto Rico, informează go4it.ro.

Telescopul Arecibo avea o ”farfurie” reflectoare, sferică, de 305 metri, încorporată într-o groapă naturală, cu un receptor orientabil montat pe cablu și mai multe emițătoare radar pentru emiterea de semnale, montate la 150 m deasupra vasului. Finalizat în 1963, a fost cel mai mare telescop cu o singură diafragmă din lume timp de 53 de ani. El a fost depășit în iulie 2016 de telescopul FAST, din China, care are un vas reflectorizant cu diametrul de 500 de metri.

Drona a filmat momentul prăbușirii din întâmplare. Potrivit sursei citate, farfuria, care are o greutate de 900 de tone, fusese avariată de acum două luni. Două cabluri mari ale dispozitivului se rupseseră, unul în luna august, iar altul în noiembrie.

National Science Foundation a stabilit ca farfuria radiotelescopului să fie demolată după ruperea celui de-al doilea cablu. Radiotelescopul, care funcționa de aproape 60 de ani, a fost folosit și ca fundal pentru o scenă din filmul James Bond ”Golden Eye”, din 1995, cu actorul Pierce Brosnan în rolul principal. De asemenea, observatorul a apărut și în filmul ”Contact” din 1997, cu Jodie Foster în distribuție.

De-a lungul existenței, telescopul a făcut posibile nenumărate descoperiri științifice: a explorat pulsarii, ne-a dezvoltat cunoștințele despre Mercur, a reperat exoplanete și a detectat impulsuri radio rapide. Oamenii de știință au folosit telescopul pentru a capta unde radio din spațiu, posibile semne ale vieții extraterestre, precum și pentru a studia planete îndepărtate și a identifica asteroizi potențial periculoși.

Noutăţile partenerilor

comentarii: