image
Sursa foto: bani.md

RM a mai pierdut o proprietate în Ucraina; Cariera de prundiș-nisip de la Cernăuți, „furată” de fostul administrator

Cariera de nisip de la Cernăuți (Ucraina), care era proprietate a Republicii Moldova, a fost sustrasă din proprietatea statului de un fost administrator. Acum Agenția Proprietății Publice luptă în instanțele de judecată din Ucraina pentru a întoarce proprietatea efectiv furată, scrie Bani.md.

Cariera de nisip și prundiș a fost scoasă la privatizare în anul 2008, fiind incluse pe lista bunurilor de licitat pe timpul Guvernului condus de Zinaida Greceanâi. Bunul nu a fost licitat și a rămas în proprietatea INMACOM, compania care gestiona Cariera, așa cum Republica Moldova nu putea coordona activitățile întreprinderii pe teritoriul Ucrainei.

În 2016, directorul INMACOM, Timofei Timohin, îl aprobă în calitate de director al Carierei de nisip și prundiș de la Cernăuți pe Andrei Lisionoc. Potrivit surselor Bani.md, candidatura lui Andrei Lisionoc a fost propusă și promovată de Valeriu Ghilețchi, în acea perioadă - vicepreședinte al Parlamentului. Andrei Lisionoc ar fi avut atunci aceeași funcție în biserica baptistă, doar că în Cernăuți, Ucraina. Ghilețchi susține că „atunci a fost mai mult o recomandare orală, iar toate procedurile legale urmau să fie respectate. Propunerea a venit în contextul în care dumnealui era de pe loc, cunoștea situația de la Carieră, fiind cu titlu de recomandare.”

Problemele privind dreptul de proprietate al Republicii Moldova, (n. red. - despre care s-a aflat abia în 2020) asupra bunurilor întreprinderii de Stat „Cariera de prundiș-nisip din Cernăuți" apar în anul 2018, în urma unei scrisori false care permite directorului întreprinderii să dea în chirie și să înstrăineze bunurile companiei.

Scrisoarea a fost semnată sub numele de Iurie Ușurelu. De fapt, au fost două scrisori. Una pe care a transmis-o secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale, Iurie Ușurelu, și una care ar fi ajuns la directorul Carierei, Andrei Lisionoc. În scrisoarea nr. 01/01.3948, din data de 15 august 2018, transmisă de Ușurelu, nici nu se pomenește despre darea în arendă și sau înstrăinarea bunurilor, ci despre procedura de casare a unor bunuri neutilizate.

scrisoarescrisoare
scrisoarescrisoare

Scrisoarea falsă a fost folosită de Lisionoc pentru a da bunurile Carierei în chirie unei companii care îi aparținea tot lui. Pe data de 21 septembrie 2018, contrar scopului de bază al întreprinderii „Cariera de prundiș-nisip din Cernăuți” și a legislației Republicii Moldova, Lisionoc dă în chirie firmei „Avva Grupp” toate proprietățile companiei de care avea nevoie pentru funcționare, pentru un termen de 10 și 30 de ani. Până la data menționată, fondator al „Avva Grup” era Lisionoc Rodica, soția lui Andrei Lisionoc. Din data de 21.09.2018 – fondator al „Avva Grup” devine Lisionoc Andrei.

La mai puțin de două luni după apariția scrisorii misterioase, pe data de 9 octombrie 2018, directorul Întreprinderii de Stat „Cariera de prundiș-nisip din Cernăuți” emite Ordinul nr. 103, prin care se împuternicește pe sine să creeze compania „CGPK Ivest” și tot prin același ordin se împuternicește să transmită companiei nou-fondate toate bunurile Carierei.

Prin ordinul nr. 104 din data de 17 octombrie 2018, semnat tot de el – lansează procedura de transmitere a bunurilor, aceasta fiind o acțiune ilegală.

Bunurile sunt transmise companiei nou-fondate pe data de 22 octombrie 2018. Compania „CGPK Ivest” îi are ca fondatori companiile „Agro Finans Grupp -1”, „Avva Grupp” (n. red. – compania care închiriat bunurile Carierei cu o lunp mai devreme) și „Cariera de prundiș-nisip din Cernăuți”. Adresele fondatorilor coincid cu adresa „CGPK Ivest”.

Contactat de Bani.md, Andrei Lisionoc nu a răspuns la telefon.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: