image
Sursa foto: Oleg Serebrian//Facebook

Diaspora din Germania cere instalarea mai multor cabine de vot în secții: „Primul tur a fost organizat catastrofal”

Petiție lansată de moldovenii stabiliți în Germania, privind organizarea scrutinului electoral, după ce în primul tur mai mulți cetățeni nu au reușit să voteze chiar după ce au stat câte șapte ore în rând, din motiv că în secții erau instalate doar câte două urne de vot.

În textul petiției, diaspora menționează că „sunt profund indignați de modul dezastruos” în care a fost organizat scrutinul prezidențial din data de 1 noiembrie 2020 la cele cinci secții de votare deschise pe teritoriul Germaniei.

Moldovenii au fost nevoiți să aștepte ore în șir în cozi enorme pe timp de pandemie și în pofida restricțiilor impuse de autoritățile germane. Secțiile de votare ar fi fost amplasate în locuri puțin accesibile.

Era puțin spațiu pentru desfășurarea normală a procesului electoral, iar secțiile dispuneau doar de două cabine de vot. În secția de votare din Frankfurt pe Main, în mediu, au votat doar 100 de persoane pe oră, iar programul de votare prelungit doar pentru o oră (timp în care au votat 400 de persoane), a lipsit mulți conaționali de posibilitatea de a-și exercita dreptul la vot”, se arată scris în petiție.

Aceștia spun că de vină se face Ambasada Republicii Moldova la Berlin , care ar fi administrat catastrofal procedura electorală din secțiile de votare.

„Comunitatea cetățenilor noștri din Germania insistă să fie imediat redresată situația până la turul II din 15 noiembrie 2020. Să fie optimizat procesul de votare, să fie instalate suficiente cabine de vot, iar persoanele vizate Oleg Serebrian si Mihai Căpățână, să fie rechemate pentru iresponsabilitate cronică în cazul alegerilor parlamentare și prezidențiale din această țară”, mai precizează diaspora.

Amintim că la primul tur al scrutinului electoral din 1 noiembrie, diaspora a înregistrat in record de mobilizare. În Germania oamenii au fost nevoiți să aștepte câte opt ore pentru a putea vota. Ce mai activă participare s-a înregistrat în: Italia – 46.442; Marea Britanie – 16.847; Franța – 15.616; Germania – 12.924;

Noutăţile partenerilor

comentarii: