image
Sursa foto: jurnal.md

Reacția procurorului Sergiu Russu, vizat în articolul despre caracatița contrabandei de la Criuleni

Fostul șef al Procuraturii raionului Dubăsari, Sergiu Russu, vizat în articolul „Caracatița contrabandei de la Criuleni, dirijată de generalul Țurcan?”, susține că nu-l cunoaște și nu s-a întâlnit niciodată cu Ion Țurcan. Cât despre urmărirea penală inițiată de către acesta pe numele lui Ion Țărnă și Alexei Vizdan, acesta spune că a fost transmisă procurorului adjunct Viorel Beiu.

Într-o replică expediată Jurnal.md, Sergiu Russu, fost procuror al raionului Dubăsari, afirmă că nu îl cunoaște pe generalul Ion Țurcan și că n-a discutat niciodată cu el. Iar despre polițiștii Bânțu, Țărnă, Vizdan și Iacub spune că îi cunoaște în virtutea funcției pe care a exercitat-o în perioada 2015 – 2017.

„Cu dnul Bânțu despre care în articol se face referire precum că „am avut relații strânse”, am făcut cunoștință în mai 2016, când acesta a fost numit Șef al Inspectoratului de poliție Dubăsari. Pe numit nu l-am cunoscut, până la acel moment, iar după plecarea mea la 01.08.2017 din funcția de procuror-șef al Procuraturii raionului Dubăsari, adică peste circa un an, nu am comunicat cu el, poate doar întâmplător la un eveniment oficial în mun.Chișinău, deja când dumnealui a fost numit șef al IP a sectorului Buiucani. Respectiv careva relații strânse nu am dezvoltat cu acesta la fel ca și cu predecesorii săi în această funcție inclusiv, deoarece pe parcurs cât am activat am inițiat mai multe dosare penale ce vizau acțiunile colaboratorilor de poliție din cadrul IP Dubăsari care, într-un fel sau altul, aduceau atingeri imaginii conducerii inspectoratului de poliție”, afirmă Sergiu Russu.

Procurorul s-a referit în speță la cauzele penale în care au fost vizați Țărnă Ion și Alexei Vizdan, publicate în articol.

„Cauza penală a fost pornită – ATENȚIE – la 31.05.2016, în baza elementelor componenței de infracțiune prevăzut de art.248 alin.(5) din Codul penal, urmărirea penală fiind inițiată de mine personal în baza probelor acumulate. Astfel, perioada pornirii de către mine a cauzei penale nr.2016138015 coincide cu perioada când dnul Bânțu a fost numit șef al IP Dubăsari. Ulterior, pe componențe de infracțiune similare, pe numele angajaților IP Dubăsari au mai fost pornite cauze penale cât pentru fapte analogice atât și pe alte categorii de infracțiuni, ori de câte ori inițiatorul pornirii urmăririi penale fiind procurorii din cadrul Procuraturii raionului Dubăsari inclusiv și eu. Aceste circumstanțe au făcut ca relațiile dintre mine și dnul Bânțu să fie absolut profesionale, fără careva interferențe necorespunzătoare și mai cu seamă ca cele descrise în articol. Revenind la cauza penală indicată supra doresc să punctez că investigația pe dosarul respectiv a fost de durată, deoarece s-a desfășurat un șir complex de acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație, inițiatorul cărora eram eu sau procurorii din grupul pe care îl conduceam. La 31.08.2017 când am plecat din funcția de procuror șef al Procuraturii raionului Dubăsari, cauza se afla în procedură la procurorul adjunct – interimar al procurorului-șef al Procuraturii raionului Dubăsari, Viorel Beiu. Soarta dosarului respectiv nu o cunosc, precum nu cunosc nici dacă pe acest dosar au fost sau nu adoptate careva soluții”, precizează fostul procuror al raionului Dubăsari.

Referitor la presupusa mușamalizare a unui caz de transportare a 400 de litri de alcool etilic, Russu afirmă că informația nu corespunde realității.

„Pe faptul respectiv, la 03.05.2017 a fost pornită urmărirea penală în cauza nr.2017130088 în baza elementelor constitutive că a fost comisă infracțiunea prevăzută de art.224 alin.(1) din Codul penal. Pe cazul respectiv urmărirea penală a fost efectuată de IP Dubăsari, procurorul conducător fiind procurorul, adjunct-interimar al procurorului-șef al Procuraturii raionului Dubăsari, Viorel Beiu, și respectiv nu a fost în procedura subsemnatului”, mai afirmă Sergiu Russu.

Cât despre relația de prietenie pe care ar avea-o cu fostul procuror general, Eduard Harunjen, procurorul Sergiu Russu spune că această „situație nu are în sine niciun grăunte de adevăr”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: