/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Expert economic: „Impactul crizei COVID-19 în Republica Moldova va fi de circa 2 miliarde de euro”

missing
22 octombrie 2020, ora 23:31

Impactul crizei COVID-19 va fi de circa 2 miliarde de euro în Republica Moldova. Declarația a fost făcută de directorul Expert-Grup, Adrian Lupușor, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari”, de la TV8.

„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, politica bugetar-fiscală pentru anul 2020-2021 nu include măsuri anticriză, ea include măsuri bune, multe măsuri controversate, noi am venit cu unele sugestii de îmbunătățire, dar noi nu am văzut acolo măsuri anticriză”, a menționat Lupușor.

Potrivit lui, impactul crizei COVID-19 în Republica Moldova, experții îl estimează la circa 2 miliarde de euro sau 40 de miliarde de lei: „Haideți să contrapunem acest impact cu ce s-a alocat conform celor 3 rectificări bugetare pentru anul curent. Pentru Programul de subvenționare a dobânzilor pentru credite s-au alocat 90 de milioane de lei. Subvenționarea salariilor angajaților care s-au aflat în șomaj tehnic – 320 de milioane de lei. Și aici vorbim doar de alocație, noi nu știm cum acești bani vor fi valorificați. Astfel, pot să menționez că noi nu avem măsuri îndrăznețe, ambițioase care să compenseze pierderile. Eu înțeleg că Guvernul activează într-un regim destul de auster, însă, în același timp noi trebuie să înțelegem că Moldova are și câteva avantaje care trebuiesc puse în discuție”, a continuat expertul.

Potrivit lui, Moldova are un nivel scăzut de îndatorare. De asemenea, Moldova are un sistem bancar foarte bine capitalizat și lichid, dar și Bancă Centrală care promovează o politică monetară destul de echilibrată, iar rezervele valutare sunt suficiente, cadrul inflaționist este ținut sub control: „Toate aceste lucruri pot fi utilizate pentru a finanța un program anti-criză de circa un miliard de euro.”, a conchis Lupușor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram