image
Sursa foto: radiotrek.rv.ua

Un medic s-a oferit voluntar să testeze un vaccin anti-COVID-19 pentru a demonstra încrederea în știință

O doctoriță epidemiolog și pentru boli infecțioase din Washington DC a participat la studiul vaccinului Moderna mRNA-1273 aflat în faza trei și s-a oferit voluntar ca să-l testeze pentru a demonstra încrederea în știința vaccinului și posibilele efecte secundare, într-o perioadă în care “frica și îndoiala înfloresc”, scrie Business Insider.

Lisa Fitzpatrick, în vârstă de 52 de ani, a avut efecte secundare ușoare, după vaccin, cum ar fi dureri musculare și oboseală. Prin gestul ei voluntar, medicul dorește ca oamenii să nu mai fie reticenți în privința vaccinării și să nu mai asculte părerile politicienilor în ceea ce privește știința.

Numărul americanilor care spun că ar fi dispuși să primească un vaccin anti-COVID-19 imediat ce este disponibil este în scădere, arată un recent sondaj realizat de STAT și The Harris Poll.

Lisa știe că acest lucru este adevărat, deoarece a stat de vorbă cu peste 1.000 de oameni de-a lungul pandemiei. Aceste conversații i-au arătat că în loc ca oamenii să fie solidari și să arate încredere, deoarece sunt cele mai necesare, frica și suspiciunile înfloresc tot mai mult, relatează libertatea.ro.

Doctorița s-a hotărât să încerce vaccinul aflat în faza trei de testate, o etapă în care deja se știe că vaccinul nu poate face rău, în urmă cu o lună, după ce a constatat câtă neîncredere au oamenii în vaccinul anti-COVID-19.

Cred că cel mai bun mod de a înțelege, de a învăța și de a educa pe altcineva despre ceva este să experimentezi singur Lisa Fitzpatrick pentru Business Insider: „Lisa s-a vaccinat de două ori la o lună distanță după primul. Ea a mers periodic la medic pentru a spune ce simptome are, la care i se făcea de fiecare dată un test pentru COVID-19 ca să vadă dacă vaccinul funcționează sau nu”.

A doua noapte după primul vaccin, la ora 2:00, ea a avut o durere puternică musculară la braț. Atunci, a luat ibuprofen și s-a întors la culcare. Când s-a trezit, câteva ore mai târziu, brațul nu o mai durea, dar se simțea obosită. După al doilea vaccin, Lisa a avut aceleași simptome, era puțin obosită, la fel ca prima dată, dar brațul nu o mai durea atât de tare. Doctorița spune că nu înțelege motivul pentru care politicienii își dau cu părerea în fața presei despre procesele științifice. “Nu sunt experți în acest domeniu; a face acest lucru servește doar pentru a deruta publicul, așa cum vedem acum”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: