image
Sursa foto: Digi24

Descoperirea uluitoare, veche de 69 de milioane de ani, făcută de un băiat de 12 ani

Un băiat de 12 ani a făcut descoperirea vieții sale în ziua în care a găsit un schelet de dinozaur vechi de 69 de milioane de ani.

Paleontologul amator era într-o drumeție împreună cu tatăl său, într-o zonă bogată în fosile din Alberta, Canada, în luna iulie, când a văzut niște oase care ieșeau dintr-o piatră. Săptămâna aceasta, excavarea scheletului a fost finalizată, relatează BBC News.

Băiatul, Nathan Hrushkin, spune că atunci când a văzut oasele pentru prima dată, a rămas „literalmente fără cuvinte”. „Nici măcar nu am fost încântat, deși știu că ar fi trebuit să fiu”, a declarat el pentru BBC News, citat de Digi24.

Eram atât de șocat pentru că făcusem o descoperire legată de dinozauri”, a mai spus băiatul.

Nathan, care este pasionat de dinozauri de la vârsta de șase ani, merge foarte des cu tatăl său în drumeții în situl canadian Albertan Badlands.

„Întotdeauna am fost atât de fascinat de modul în care oasele lor se transformă în roci solide”, explică băiatul

În urmă cu un an, a găsit mici fragmente de fosile, iar tatăl său a suspectat că vor cădea de pe stânca de deasupra. Așa că vara aceasta Nathan a decis să inspecteze zona. Oasele fosilizate ieșeau din coasta unui deal.

„Arătau ca niște oase din piatră - nu le puteai confunda cu altceva”, a spus tatăl său, Dion Hrushkin.

Nathan știe că fosilele sunt protejate de lege, așa că, atunci când au ajuns acasă, el și tatăl său au contactat Muzeul Royal Tyrrell, situat în Alberta și dedicat studiului vieții preistorice. Muzeul i-a sfătuit să trimită fotografii cu descoperirea lor și coordonatele GPS.

Badlands găzduiește multe fosile, iar un dinozaur - numit Albertosaurus - a fost descoperit aici de Joseph Tyrell la sfârșitul anilor 1800. Însă partea din situl de conservare unde băiatul a făcut descoperirea nu era cunoscută, așa că muzeul a trimis o echipă de experți să escaveze.

Până acum, au găsit între 30 și 50 de oase în peretele canionului, toate aparținând unui tânăr Hadrosaur, care a murit la trei sau patru ani.

Nathan spune că Tyrannosaurus Rex era preferatul lui, dar „după descoperirea mea, cu siguranță, va fi Hadrosaurul”.

Dinozaurul este important din punct de vedere științific, spune muzeul, deoarece fosila are o vechime de aproximativ 69 de milioane de ani, iar informațiile din perioada respectivă sunt foarte puține.

„Acest tânăr Hadrosaur este o descoperire foarte importantă, deoarece provine dintr-un interval de timp despre care știm foarte puține. Descoperirea lui Nathan ne va ajuta să umplem acest gol", a declarat într-un comunicat curatorul muzeului de paleoecologie, François Therrien.

Nathan spune că întregul proces a fost „suprarealist”. „Va fi minunat să văd dinozaurul după luni de muncă”, a încheiat el.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: