/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Președinta Centrului strategic de Politici în Sănătate: „Vaccinarea contra gripei sezoniere ar fi trebuit să înceapă deja”

15 octombrie 2020, ora 18:41

Vaccinarea contra gripei sezoniere ar fi trebuit să înceapă deja. De această părere este președinta Centrului strategic de Politici în Sănătate, care dă exemplul României, unde campania de imunizare se desfășoară deja, anume pentru a reduce din presiunea pe spitalele si așa aglomerate din cauza covidului. Între timp, la o clinică privată vaccinarea este deja în toi, iar pacienții nu se lasă mult așteptați.

Am încercat că aflăm de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică și de la ministerul Sănătății când va începe mai exact imunizarea gratuită, dar deocamdată nu am primit un răspuns.

Aceste două surori chiar astăzi au fost vaccinate contra gripei sezoniere. Au venit la clinica privată cu mama lor.

„De ce ai venit astăzi să te vaccinezi? -Ca să mă apăr de gripă, gripa e foarte periculoasă.”

Vaccinarea contra gripei sezoniere are loc doar la unele instituții private, iar medicii spun că sunt multe cereri, inclusiv din partea persoanelor în etate.

„La noi la clinică imunizarea merge în toi, la început de octombrie așa cum se și recomandă. Se imunizează foarte activ copilașii, chiar cu toată familia, dar avem și multe persoane în vârstă.

Imunizarea ar fi trebuit să înceapă deja și în instituțiile medicate de stat, este de părere Inga Pasecinic, președinta unui centru de politici în sănătate. Și asta pentru că există riscul unei suprapuneri dintre îmbolnăvirea cu COVID-19 și o gripă obișnuită. Din aceste considerente este absolut necesar ca mai ales copiii, femeile însărcinate, persoanele în vârstă dar și cele care suferă de boli cronice să se vaccineze.

INGA PASECINIC, PREȘEDINTA CENTRULUI STRATEGIC DE POLITICI DE SĂNĂTATE: „Acest an este unul absolut diferit față de ceilalți ani, și necesită o abordare absolut specială în aspectul vaccinării în acest an, fiindcă este evident că vom avea cel puțin doi viruși circulanți pereche, atât Covid-19 cât și virusul gripal.”

Experta a adus exemplul României, unde campania de vaccinare contra gripei de sezon este în plină desfășurare.

INGA PASECINIC, PREȘEDINTA CENTRULUI STRATEGIC DE POLITICI DE SĂNĂTATE: „De fapt ar fi trebuit să înceapă deja, sunt în strânsă legătură și colaborare cu colegii din România, ei au inițiat deja procesul de vaccinare, începând cu luna octombrie. Nu tot timpul un vaccin antigripal înceamnă, că nu faci boala, dar chiar dacă o faci, o faci într-o formă mai ușoară și eviți acele complicații care ar putea avea un efect fatal.”

Oamenii de rând văd diferit necesitatea de a se vaccina contra gripei obișnuite. Unii sunt de acord, pe când alții cred că organismul singur trebuie să facă imunitate.

„Am trei copilași, nu am nimic contra vaccinei împotriva gripei, chiar aș sfătui toate mămicile să pună vaccinul, eu anul trecut la doi băieți mai mari am pus vaccinul, sunt foarte mulțumită nu au bolit deloc.”

„Eu cred că este necesară vaccinarea contra gripei de sezon. Trebuie să citești bine instrucțiunea înainte să vezi proveniența, dacă ești la una de stat și proveniența este una bună, mergem la clinica de stat.”

„Nu, nu, nu cred că copilul trebuie să-și facă singur imunitate.”

Iar pentru că trecem prin pandemia de coronavirus, unii oamenii cred că imunizarea ar fi trebuit să înceapă deja.

„În conformitate cum este epidemia aceasta, aș socoti că da, trebuia mai devreme puțin.”

„Eu cred că da, deja e numărul mare de răceli de viroze, ar fi foarte bine să înceapă deja.”

Am încercat că aflăm de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică și de la ministerul Sănătății când va începe mai exact imunizarea în masă, dar deocamdată nu am primit un răspuns. Anul trecut, acest proces a început pe 11 noiembrie. Categoriile care beneficiază de aceste vaccinuri gratuite sunt copiii, gravidele, vârstnicii și cei care suferă de boli cronice. Recent, un deputat de la Partidul Șor a cerut să fie extinsă lista de beneficiari.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram