/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Prăpăd în Criuleni, acolo unde vântul puternic de aseară i-a lăsat pe zeci de oameni fără acoperiș

missing
09 octombrie 2020, ora 22:09

Prăpăd în localitatea Boșcana, raionul Criuleni, acolo unde vântul puternic de aseară i-a lăsat pe zeci de oameni fără acoperiș. Localnicii povestesc cu groază despre cele întâmplate. Potrivit lor, așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată. Mai mult, rafalele au distrus aproape în totalitate acoperișul bisericii. Cu lacrimi în ochi, preotul spune că reparația trebuie să înceapă cât mai urgent. Ploaia și-a lăsat amprenta tristă și în alte regiuni din țară. Potrivit autorităților, primarii localităților afectate urmează să evalueze pagubele, pentru a putea beneficia de ajutor din partea statului.

MIHAELA DICUSAR, REPORTERĂ TV8: „Biserica din localitatea Boșcana arată astăzi ca după război. Vântul puternic a lăsat lăcașul practic fără acoperiș. Mai mult decât atât, rafalele au doborât la pământ și una dintre cupolele bisericii, Iar țigla smulsa de vânt au a fost Împrăștiată la 2 km, in gospodăriile oamenilor din preajmă”.

Copleșit de emoții, preotul cu greu a putut să ne vorbească despre pagubele provocate de urgia de aseară.

SERGHEI GOLOVACI, PREOT: „Biserica e tânără. Are 25 de ani. Eu la 22 de ani am început a construi aici. E mai mult de jumătate din viața mea. A avut de suferit practic 99 de procente din acoperișul din bisericii. Dacă țeava de gaz a fost mutată de pe stâlp… așa o putere de vânt a fost”.

Lucrările de reparație ale acoperișului trebuie să înceapă cât mai urgent, spune slujitorul bisericii. Astfel că mizează foarte mult pe solidarizarea oamenilor și ajutorul autorităților.

SERGHEI GOLOVACI, PREOT: „Trebuie în cel mai scurt timp să acoperim. De altfel, pierderi vor fi mai mari. Dacă plouă, păgubim mai departe pictura în biserică”.

Dis-de-dimineață, localnicii înlăturau consecințele vântului și a ploii. Oamenii povestesc cu groază despre cele întâmplate.

„A început să se întunece atât de tare…nu am mai putut ieși afară. Vedeam lemne, tablă. A durat vreo cinci minute. Am stat în casă. Când am ieșit, nu credeam ochilor”.

„Eu m-am dus după vacă. Acolo m-a prins. Mă ridica. Atât de puternic a fost vântul”.

Încă înfricoșată, am surprins-o și pe această femeie, care spune că, în timpul furtunii, era singură acasă cu fiica. Vântul puternic a smuls mai multe foi de ardezie.

„Am ieșit și am văzut că prin aer zbura fier, bucăți din acoperiș. Am strigat la fată să închidă repede geamurile. Am început ambele a plânge, a tremura. Așa grozăvie nu am mai văzut”.

„Am ieșit în drum, se vedea ceva negru. Am crezut că e incendiu. Am intrat în ogradă…s-a început o furtună. Era ca o tornadă. Se auzeau zgomote. Doamne, ferește! Era foarte groaznic”.

„Doamne, ferește! Ne-am speriat foarte tare. Ne rugăm să fie bine”.

Iar acest tânăr a fost anunțat de vecini precum că locuința sa din Boșcana a rămas fără jumătate de acoperiș. Astăzi, lucrările de reparație erau în toi.

„O impresie foarte urâtă. Ce să facem… Nu-i vinovat nimeni”.

SVETLANA RACU, PRIMAR, SATUL BOȘCANA: „Au fost deteriorate în jur de 60 de case. Jumătate din acoperișul Primăriei, Bisericii. În 50 de ani, prima dată am văzut așa tornado”.

Deocamdată, nu se cunoaște suma pagubelor, însă localitatea a beneficiat astăzi de peste o mie de foi de ardezie, care vor fi împărțite gospodăriilor afectate.

MIHAELA DICUSAR, REPORTERĂ TV8: „Ploile abundente au făcut prăpăd și în localitatea Bîc, aici unde șuvoaiele de apă au dărâmat chiar și gardurile unor gospodării”.

Oamenii dau vina pe canalul de scurgere, care ar fi astupat. Deși au bătut alarma la Primărie, încă din vara acestui an, problema a rămas nerezolvată.

„Au dărâmat gardul, țeava de gaz. Mai întâi la vecin a distrus gardul vecinului, apoi la mine, iar ulterior în drum. Drumul a fost blocat”.

În timpul filmărilor, la fața locului și-a făcut apariția primarul localității. Întrebat despre ce soluții are pentru rezolvarea problemelor…

IGOR MORARU, PRIMAR, SATUL BÎC: „Nu pot să vă dau o soluție. Nu-s cu bagheta fermecată. Aici trebuie să vină specialiștii. Prin construcția respectivă, s-a blocat calea de acces a canalului..”.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, rafalele de vânt puternic, însoțite de ploi, din seara zilei de ieri, au provocat prejudicii și în alte localități din țară. Vântul a smuls mai mult foi de ardezie din orașul Glodeni, satul Cajba, dar și din localitatea Visoca, raionul Soroca.

În această dimineață, premierul Ion Chicu a anunțat că a discutat cu primarii localităților afectate.

REPORTERĂ – MIHAELA DICUSAR
IMAGINI – SERGIU CIUBARU

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram