/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atacuri și în ajun de Paște! Alerta lui Zelenski, dat în căutare de Rusia: Urmează o nouă etapă

/VIDEO/ Glod ca pe ulițele satelor! Cum arată Capitala după asediul ploii

missing
09 octombrie 2020, ora 22:17

Capitala își revine după asediul ploii torențiale de aseară. Pe cea mai inundată stradă – Albișoara – astăzi muncitorii curățau nămolul care s-a acumulat după ce toată apa din partea de sus a orașului s-a scurs spre râul Bâc. Și gropile care s-a format după ce asflatul a cedat au fost acoperite temporar cu prundiș. Din spusele primarului general, aseară debitul de apă care a căzut a atins chiar și 74 de litri pe metru pătrat, de vreo 5 ori mai mult decât cantitatea pe care o poate capta râul Bâc și surgerile de pe stradă. Însă, până când râul va fi adâncit, șoferii sunt îndemnați să nu se pornească prin zonă, pentru că riscă să rămână prinși în apă.

Așa arăta strada Albișoara aseară. Ca o extindere a râului Bâc, aflat nu departe. Și asta pentru că toata apa care s-a acumulat din partea de sus a orașului s-a scurs în vale, iar râul și trapele, construite recent, s-au umplut. Deși mai apoi, apa s-a scurs încetul cu încetul, azi dimineața porțiunea de drum era plină de mâl și alte resturi, acumulate de peste tot.

„Musor, bardac tot! Numai nămol peste tot”.

Ca să o curețe murdăria de pe stradă, regia Exdrupo a trimis la fața locului mai multe utilaje tehnice. Domnul Grigore este la volanul acestui tractor de 15 ani, dar spune că mai rar vede atât de mult gunoi, format după căderea ploilor. De dimineață, a cărat deja o remorcă plină cu mâl. Până spre seară, estimase că va mai duce una sau două.

GRIGORE, TRACTORIST, REGIA EXDRUPO: „Acum e mai mult. S-a săpat la trotuare, de la borduri, și tot pământul acesta il aduce din deal, se fac lucrări destule, multe, se pune pavaj, borduri”.

Zona a fost inspectată și de primarul general, care spune că, deocamdată, nu vom scăpa de inundarea străzii Albișoara. Cel puțin până când râul Bâc nu va fi adâncit și mai mult. Edilul dă vina pe debitul prea mare de apă care a căzut aseară. Pe alocuri, au căzut chiar și 74 de litri pe m2, pe când capacitatea maximă de captare este de 17 litri pe m2. Respectiv, șoferii sunt îndemnați să se conducă de prognoza meteo.

ION CEBAN, PRIMARUL GENERAL AL CAPITALEI: „În zilele acelea ar trebui să evităm traficul pe această zonă”.

„Este posibil, pentru că noi am dat prognoza si de dimineață, am vorbit despre asta pe parcursul zilei. Am rugat, am dat străzile, am vorbit cu poliția”.

Glod ca pe ulițele satelor am găsit și în trecerea subternă din sectorul Râșcani. Deși aproape reparată, aceasta era plină de nămol în prima parte a zilei, iar oamenii trebuiau să calce cu mare grijă.

„Sigur că nu este normal glodul acesta. In primul rând, poti foarte repede sa te luneci, să cazi și să te lovești tare la cap de ciment”.

„Uitați-vă, ce mizerie e aici! E lucru în zadar. -Iată eu sunt cu niste pantofi lunecoși, uitati-vă, eu merg si imi sparg capul si cauta-l pe acela care e vinovat”.

Și pe strada Alexandr Pușkin, din preajma Casei Presei, unde este pavat trotuarul, oamenii erau indignați că merg prin murdărie.

„Ca în sate, în unele sate îs mai aranjate…asta e, ce să facem?”

„Asta nu este treabă, treptat se face. Reptat. -Vă murdăriți și încălțămintea…-M-am murdărit. Ia uitati-vă, poate să se facă în alte zile. Poate trebuie alte brate de munca mai multe. Să nu sufere orașul”.

Ca să nu-și sperie clienții, angajații unui magazin de mezeluri au amenajat o cărare din bucăți de carton și paleți din lemn. Un muncitor de pe șantier ne-a spus că doar ieri nu au lucrat și dă asigurări că în weekend ar putea să fie gata trotuarul.

„Colegii dvs au fost data trecută și au filmat. -Au spus că vor fi gata săptămâna aceasta… -Păi, ce, suntem în zi de duminică? -Ploaia v-a afectat lucrările? – Nu, nu. – Nisipul e pe loc? – …(râde)”.

Pe unele porțiuni de drum, s-au format gropi ieri. De exemplu, pe bulevardul Grigore Vieru, în preajma unei stații de așteptare, un troleibuz a rămas blocat aseară, într-o groapă. Astăzi însă, aceasta a fost acoperită cu prundiș.

Potrivit primăriei Chișinău, cele mai problematice străzi, din cauza acumulărilor de apă, sunt Voluntarilor, Meșterul Manole și Uzinelor.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram