/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ În timp ce spitalele din capitală nu mai fac față numărului bolnavilor cu COVID-19, în cele raionale situația e mai bună

missing
05 octombrie 2020, ora 20:50

În timp ce spitalele din capitală se sufocă și nu mai fac față numărului mare de pacienți infectați cu COVID-19, în cele raionale situația e mai bună. Cel puțin așa afirmă directorii instituțiilor medicale, chiar dacă în unele cazuri numărul de paturi pentru bolnavi este la limită. Mai mult, responsabilii dau asigurări că pot identifica locuri noi, în caz de necesitate.

În spitalul raional Căușeni, la moment, se tratează 19 pacienți infectați cu COVID. 17 dintre aceștia sunt internați în secția de boli infecțioase, iar doi – în secția de reanimare. Purtătorul de cuvânt al instituției medicale spune că spitalul nu duce lipsă de paturi. Asta deși, până în luna septembrie, au fost situații când spitalul se sufoca.

ION CIOBANU, PURTĂTOR DE CUVÂNT, SPITALUL DIN CĂUȘENI: „Avem două locuri libere în reanimare și avem peste șase-șapte locuri în secția boli infecțioase. Avem rezerve, dar eu nu pot să vă spun ce va fi peste 20 de zile”.

Iar Spitalul raional Orhei mai are disponibile 25 de paturi pentru pacienții bolnavi de coronavirus, spune directorul interimar.

ANDREI STRATULAT, DIRECTOR INTERIMAR, SPITALUL DIN ORHEI: „Spitalul Raional Orhei dispune de două secții în care sunt internați pacienții cu COVID-19. În total, pentru acestea sunt dislocate 95 de paturi. La moment, sunt ocupate 70 de paturi”.

Și Spitalul raional Soroca nu duce lipsă de locuri, pentru pacienții infectați. Din cele 30 de paturi din secția de boli infecțioase, doar 19 sunt ocupate.

VALERIU BORDEIAN, VICEDIRECTOR, SPITALUL DIN SOROCA: „În afară de asta, mai avem în toate saloanele practic câteva paturi. Fiecare pacient la COVID se internează în salon aparte, pe pat aparte. De ce ducem lipsă? Toți medicii s-au săturat de COVID-ul ăsta. Vrem un regim de lucru normal. Așa cum am lucrat întotdeauna”.

IURIE OSOIANU, DIRECTOR, SPITALUL DIN FĂLEȘTI: „În total, noi avem 16 paturi. La moment, sunt disponibile trei. În caz de necesitate, avem un post suplimentar cu 16 paturi. Pentru moment, situația este stabilă, în raionul Fălești”.

Între timp, în spitalul raional Florești, locurile sunt la limită. Însă directorul spune că, în caz de necesitate, se va mai deschide o secție.

VALERIU NICHIFORCIUC, DIRECTOR, SPITALUL DIN FLOREȘTI: „Avem locuri, dar suntem la limită. E deschisă secția pentru 60 de paturi, avem ocupate în jur de 56-58”.

Am cerut date oficiale de la Ministerul Sănătății privind situația din spitalele raionale, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram