Linkuri accesibilitate

Ministerul Apărării din Azerbaidjan amenință cu „măsuri de represalii”


După bombardarea localității Stepanakert din Nagorno Karabakh, 4 octombrie 2020
După bombardarea localității Stepanakert din Nagorno Karabakh, 4 octombrie 2020

Luptele se intensifică în regiunea separatistă Nagorno-Karabakh, Armenia acuzându-se reciproc cu Azerbaidjan pentru escaladarea conflictului.

Luptele între Armenia și Azerbaidjan, din regiunea separatistă Nagorno-Karabach au continuat cu și mai mare intensitate, duminică. Au fost lovite atât capitala regiunii separatiste, Stepanakert, cât și orașe azere din interiorul țării iar cele două părți au continuat să se acuze reciproc de escaladarea luptelor.

Ministerul Apărării din Azerbaijan a anunțat duminică „măsuri de represalii” în urma a ceea ce a descris drept atacuri cu rachete efectuate din regiunea separatistă Nagorno-Karabakh împotriva orașelor azere Ganja, Terter și Goradiz.

Nagorno-Karabah

Nagorno-Karabah și șapte raioane adiacente din Azerbaidjan au fost cucerite de separatiștii sprijiniți de Armenia în cursul războiului din 1988 – 1994, primul conflict separatist din fostul spațiu sovietic. Cel puțin 30 de mii de persoane au murit și sute de mii de persoane au fost obligate să se refugieze.

Rusia a mediat un acord de încetare a luptelor în 1994 (ulterior s-a implicat inclusiv cu trupe militare de menținere a păcii, dislocate în zonă). De atunci, regiunea separatistă este controlată de forțele etnicilor armeni, dar Azerbaidjanul susține că în regiune se află și forțe armene.

Proclamația de independență a regiunii nu este recunoscută internațional.

În declarațiile postate pe site-ul său, ministerul scrie că localitatea Ganja, un oraș de peste 330.000 de oameni din vestul Azerbaidjanului, precum și alte câteva zone civile sunt atacate rachete și bombardate.

„Forțele armate din Armenia desfășoară atacuri cu rachete împotriva Terter și Goradiz, în districtul Fizuli", de pe teritoriul Nagorno Karabakh ", relateaza serviciul azer al postului nostru de radio citind declarația ministerului. Armata azeră" a luat masuri de răspuns decvate, "a anunțat ministerul.

Ministrul Apărării de la Baku Zakir Hasanov a declarat că bombardarea teritoriului Azerbaidjanului din Armenia este o provocare deschisă și extinde zona conflictului , susține oficialul azer.

Ministrul nu a spus ce fel de măsuri au fost , dar reporterii agentiei AFP de la fața locului au relatat că exploziile au zguduit localitatea Stepanakert, principalul oraș din Nagorno-Karabakh, in zorii zilei de astazi. Ciocnirile dintre forțele armene și cele azere direază de o săptămână. .

„Forțele azeriene bombardează ținte civile în Stepanakert cu rachete", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Armenia, Artsrun Hovannisian.

Liderul de facto din Nagorno-Karabakh, Araik Harutiunian, a scris pe Twitter că localitatea Stepanakert a fost ținta mai multor atacuri cu lansatoare de rachete și a amenințat la rindul său cu represalii împotriva „obiectivelor militare” din orașele azere, solicitând civililor să părăsească orașele „pentru a evita pierderi inevitabile”

Sâmbătă. trupele azere au capturat mai multe sate din regiunea disputată Nagorno-Karabakh, a anunțat președintele Ilham Aliev.

Aliev a spus că șapte sate din districtele Terter, Jabrail și Fuzuli au fost „eliberate” și a declarat că va restabili numele istoric al localitătii Madagiz, un alt sat despre care Aliev l-a spus că a fost capturat, informează serviciul azer al postului nostru de radio.

Purtatorul de cuvânt al ministerului armean al apărarii nu a confirmat capturarea satelor, dar a spus că au avut loc lupte grele.

„Durata bătăliei continue a fost de șase până la șapte ore”, a spus Hovannisian, potrivit serviciului armean al postului nostru de radio. „Au fost bătălii destul de grele și dificile și este clar că toate acestea nu sunt ușoare pentru trupele noastre.”

El a spus că pozițiile s-au schimbat frecvent în timpul luptelor intense.

Hovannisian a spus că forțele armene au doborât drone și au distrus vehicule blindate și că inamicul a „pierdut” sute de luptători sâmbătă, dar nu există nicio confirmare independentă a spuselor sale.

Ambele părți ale conflictului exagerează în mod repetat pierderile cauzate adversarului lor ca parte a războiului informațional care se desfășoara în paralel.

Suntem hotărâți să ne apărăm identitatea, patria, dreptul nostru"

Primul ministru armean Nikol Pașinian a declarat sâmbătă că amploarea atacului a fost fără precedent. „Trăim, poate, cel mai decisiv moment din istoria noastră ", a spus Pașinian, adăugând: "Astăzi, mai mult ca oricând, suntem hotărâți să ne apărăm identitatea, patria, dreptul nostru". Pașinian a spus că aproximativ 150 de cadre militare turcești de rang înalt „se află la posturile de comandă ale diferitelor niveluri ale forțelor armate din Azerbaidjan și sunt responsabile de operațiuni militare”.

Într-o săptămâna de lupte, ambele părți au anunțat aproape 200 de morți, inclusiv mulți civili.

Există îngrijorări cu privire la faptul că violența ar putea deveni un război extins și ar putea atrage puterile regionale Rusia și Turcia, aceasta membră a NATO.

Luptele de sâmbătă au fost o continuare a celor începute pe 27 septembrie. De atunci, forțele armene și azere au arătat o dorință redusă de a opri violența, dar atât Yerevanul cît și Baku au transmis semnale despre potențiale convorbiri de pace.

XS
SM
MD
LG