Linkuri accesibilitate

Summit UE: sancțiuni împotriva regimului lui Lukașenka, avertisment adus Turciei


Summitul de la Bruxelles. 1 octombrie 2020
Summitul de la Bruxelles. 1 octombrie 2020

La summitul special dedicat afacerilor externe din 1 – 2 octombrie de la Bruxelles, liderii UE au reușit să concilieze sancțiunile decise împotriva a 40 de oficiali ai regimului lui Lukașenka cu un avertisment adresat Turciei.

Sancțiunile au fost publicate pe site-ul oficial al UE. La două luni de la alegerile care i-au permis lui Alexandr Lukașenka să se declare învingător, europenii tot nu anunțaseră până în noaptea trecută sancțiuni împotriva regimului de la Minsk, deoarece Ciprul opunea un veto, câtă vreme UE nu s-ar fi decis să ia măsuri similare și împotriva Turciei, care forează ilegal, căutând gaz în apele teritoriale ale Ciprului, insulă membră în UE și a cărei parte de nord e ocupată de Turcia.

Summit UE: sancțiuni împotriva regimului lui Lukașenka, avertisment adus Turciei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct

Nu a putut scăpa atenției strategilor lui Erdogan că le-au trebuit nouă ore de târguieli celor 27 de lideri UE pentru a cădea de acord, târziu după miezul nopții, asupra unui text în care Ankara e amenințată cu represalii dacă nu-și încetează imediat «provocările» în Mediterana orientală, dar i se propun în același timp o serie de avantaje, dacă acceptă propunerile europene.

Macron „cere explicații” Turciei și interpelează NATO

Emmanuel Macron a fost cel care a acuzat Ankara că a deplasat „300 de jihadiști” din Siria în Azerbaidjan, pentru a lupta împotriva Armeniei. Macron a spus că Erdogan ar trebui să ofere „explicații” și a cerut conducerii NATO și țărilor membre „să privească în față” acțiunile Turciei. „​A fost încălcată o linie roșie, (...) c'est inacceptable”, a spus Macron, citat de Le Figaro.

Liderii au cerut așadar Armeniei și Azerbaidjanului să înceteze ostilitățile și au avertizat împotriva oricărui „amestec extern”, aluzie directă la Turcia.

Față de Turcia, atitudinea liderilor în UE, în final, s-a dovedit dublă: pe de o parte, i s-a cerut să-și înceteze imediat activitățile în apele teritoriale ale Ciprului și Greciei. Solidaritatea cu aceste două țări membre în UE „nu este negociabilă”, spune comunicatul final.

Pe de altă parte, dacă Erdogan acceptă cererile europene, i se fac o serie întreagă de promisiuni: o uniune vamală modernizată și utilă economic Turciei; facilități comerciale și „continuarea cooperării în privința migrației”, ceea ce înseamnă, în mod concret, mai mulți bani pentru Turcia, în schimbul menținerii controlului asupra fluxului de refugiați.

Rămâne de văzut dacă Erdogan va accepta propunerile europene. Ministerul turc de externe a reacționat deja spunând că concluziile summitului UE de azi în privința Turciei sunt „​departe de realitate”​.

Cât despre sancțiunile impuse Minskului, este vorba de un număr de 40 de persoane apropiate lui Lukașenka, cărora li se vor bloca conturile în bănci europene și nu vor putea călători în UE, dar Lukașenka însuși nu este pe listă.

Sancțiunile au fost publicate în jurnalul oficial al UE.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG